Ce demersuri se fac pentru capitalizarea Poștei Române
ActualitateEconomie by Actual de Cluj - mai 09, 2017 0 579
Situația precară a Poștei Române i-a scos în stradă în mai multe rânduri pe angajați, fără, însă, ca Guvernul să fi ajuns la o soluție în privința redresării acestei companii de stat. Au fost implementate o serie de măsuri de austeritate, s-a redus personalul, însă, serviciile cu publicul sunt tot greoi procesate. Senatorul PSD de Cluj, Vasile Ilea, susține că i-a adresat o interpelare ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, cu privire la planul de capitalizare a Poștei Române, dar și în ce privește posibilitatea decontării unor servicii cu caracter social practicate de această companie.
„Guvernul României a adoptat, anul trecut, un Memorandum privind cazurile sensibile de ajutor de stat aflate în analiza Comisiei Europene, precum și o serie de măsuri pentru soluționarea lor. Consiliul Concurenței a avizat pozitiv acest Memorandum, propunând ca toate creanțele fiscale înregistrate de Poșta Română să fie convertite în acțiuni, în baza procedurii de majorare a capitalului social prin aport în numerar. Domnul ministru Augustin Jianu mi-a comunicat că s-a constituit o Comisie pentru capitalizarea Companiei Poșta Română. Această Comisie are sarcina de a selecta un consultant care să realizeze Testul Investitorului Privat Prudent în economia de piață (OEP), cu scopul de a evalua dacă statul, în calitatea sa de proprietar acționează ca un operator economic privat în economia de piață”, a explicat Ilea. Acest test OEP ar urma să se finalizeze în august, 2017. După această etapă se va transmite o notificare către Comisia Europeană, pivind intenția de majorare a capitalului social al Poștei, iar procedura se va finaliza imediat ce Comisia Europeană își va da acordul. „Ministerul Comunicațiilor se așteaptă ca această majorare a capitalului social să aducă o îmbunătățirea semnificativă a situației Poștei, astfel încât compania să revină ca un jucător important în piața serviciilor poștale, capabilă să creeze profit și să aducă dividende statului Român”, mai spune senatorul clujean.
Pierderile și datoriile Poștei Române – acumulate în perioada 2009-2016 – se ridică în prezent la 600 de milioane de lei. Reprezentaníi Companiei Posta Română consideră că statul ar trebui să deconteze serviciile sociale pe care aceasta le prestează. „Poșta nu poate funcționa după regulile unei piețe libere, atâta timp câte este nevoită să opereze anumite servicii în baza unor tarife reglementate. Administrațiile poștale europene, precum UK Post, La Poste, Poste Italiene, Polish Post, Office LTD, Hellenic Post, primesc astfel de compensări de la stat și nu au ajuns niciodată în situația dezastruoasă cu care se confruntă Poșta Română”, arată Ilea. Ministrul Augustin Jianu a precizat că și această situație este în analiză. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a decis că n-ar fi necesară compensarea pentru serviciile oferite de Poștă. Conducerea Poștei a inițiat, prin urmare, demersuri pentru anularea acestei decizi, iar în prezent are loc procesul de evaluare a probelor depuse de către ambele părți.
Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proportțe de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează în prezent în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștala proprie.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Adela Mîrza, dispută cu liderul PNL Cluj într-o emisiune: „Cum e cu cinstea și onoarea?” / PNL Cluj a mințit că-i exclude pe cei care au împrăștiat pliante false
oct. 13, 2024 0
-
Kit”U”l studentului la Cluj: „Toți steliștii din Ardeal, să ne facă *** o**l” Clubul: retragem toate tipăriturile
oct. 13, 2024 0