Închide

2014: Ce așteaptă juriul Comedy de la filmul câștigător

Cultură by Luminiţa Silea - sept. 30, 2015 0 260

Juriul Comedy laudă filmele din competiția Festivalului Internațional de la Cluj și spune că abia așteaptă discuția finală pentru a stabili câștigătorii. Atât cele trei actrițe care jurizează secțiunea de scurt metraje cât și cei patru membri ai juriului de lung metraje au fost de acord că nu se mai fac comedii pure, așa că la stabilirea finaliștilor povestea și ideea vor face diferența.
Înainte de a vorbi despre rolul lor în cadrul Fesitivalului Internațional de Film Comedy, Iulia Verdeș, Diana Cavalloti și Andreea Vasile priveau Clujul de pe terasa hotelul City Plaza. Oare ce-o fi acolo? Pare ceva ca o sală de sport…? I se răspunde: OZN-ul Clujului, stadionul Cluj Arena. „Mă gândeam eu”, revine Andreea Vasile.

Sunt tinere, frumoase și colege de spectacol, la teatru. Au mai fost la Cluj la Festivalul Internațioanl de Film Transilvania. Andreea Vasile joacă de altfel și în filmul lui Tudor Giugiu – De ce eu?. Despre Comedy spun că este încă tânăr, dar că au fost încântate când li s-a propus să jurizeze. Fileme sunt bune, îndrăznețe, revigorante, iar fetivalul e pus pe șotii.

Deși sunt actrițe, spun că atunci când văd un film, chiar și de comedie, ceea ce contează este să le ajungă la suflet, să aibă o poveste simplă, inteligibilă care să emoționeze. S-au declarat spectatori normali care caută o poveste care să le capteze atenția până la final iar aceasta, desigur să fie susținută de jocul actoricesc, de lumini de elementele tehnice pe care oricum le știu pe dinafară. Juriul de scurt metraj va merge, într-un cuvând, pe empatie.

Râsul merge mână-n mână cu un mesaj

Juriul de lungmetraje aflate în competiția Comedy e format din patru regizori și un critic de film – Lodewijk Crijns, Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, respectiv Mihai Fulger. Cei cinci membri ai Juriului Comedy Cluj vor decide premiile pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cea mai bună interpretare.
Membrii juriului spun că au văzut deja cele opt filme din competiție și pot spune că, deși sunt comedii, selecția a fost una intersantă. „Sunt fericit din trei motive. Pentru c selecția a fost una inteligentă din punct de vedere al umorului, că sunt filme europene și pentru că mă fac să merg mai departe ca director și scenarist”, a menționat regizorul olandez Lodewijk Crijns. El a dezvălui că are în lucru un fil de comedie despre niște adolescenți care se hotărâsc să prindă criminali la Amsterdam, aceasta în contextul în care poliția olandeză a scăpat de sub control criminalitatea. Ideea filmului pornșete de la realitate. „Sunt puține comedii romantice”, observă regizorul.

Ce caută un jurat de film? Originalitatea, ideea zice totul despre film. Fiind comedii, trebuie să aibă
vină cu o idee despre societate, relații politice, relațiile între femei și bărbați. Povestea trebuie să spună ceva despre poveste, consideră regizorul.

„Am venit deseori la TIFF. Acum particip la Comedy și pot spune că nivelul calitativ al filmelor din competiție este unul ridicat. Umorul este inteligent și subtil cu adresabilitate către un public mai elevat”, a subliniat criticul Mihai Fulger.

Igor Mirkovic, directorul unui festival de film din Croația, cel de la Motovun, a afirmat că este plăcut impresionat pentru că filemele din competiție sunt inteligente, mai ales că genul comedie este un mod bun de a radiografia și critica societatea

„Calitatea filmelor este bun, așa că decizia va fi una foarte grea. Cine a râs mai mutl la un film este o altă chestiune”, a spus și Cecília Felméri.

Unii dintre cei cinci jurați au spus că nu apreciază râsul pe seama suferinței oamenilor sau umorul vulgar cu replici sexuale, dar că, în general, după ce râzi trebuie să rămâi cu un mesaj.

Ce filme intră în competiție de scurt metraje
11 producții independente de scurtmetraj și 8 studențești intră în cursa pentru cele două trofee Comedy Cluj. Competiția scurtmetrajelor internaționale prezintă povești din Italia, Cipru, Canada, Norvegia, Austria, Franța, Germania și Grecia. Vizita unui tânăr la psiholog în încercarea de a-și îmbunătăți viața, cinci moduri de a muri, asaltarea armată îintr-o măcelărie, psihanalizarea relației dintre un om și o găină, prima zi de lucru într-o primărie, încercarea unui hoț de a-și câștiga existența, încurcătura produsă de pierderea actului de identitate sau viața de după moarte a unui bărbat de 42 ani sunt doar câteva dintre comediile pe care le puteți descoperi în Competiția Internațională de Scurtmetraj.
Selecția Comedy Cluj include și scurtmetraje studențești. Selecția 2014 prezintă 8 povești din Germania, Ucraina, Elveția, Belgia, Rusia și Franța, filme selecționate în prestigioase competiții internaționale: „Studii asupra insteriei”, „Abonatul”, „Bursa de valori” sau „Jaful” sunt doar câteva dintre ele.

Ce filme intră în competiția de lungmetraje

Competiția internaționala cuprinde 8 titluri din Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Franța, Scoția. Vorbim de filme premiate care aduc în fața publicului soldati reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere și bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleza pornit in cautarea lui John Lennon sau jurnaliști puși în situații extreme. Pe listă sunt Frank, Alan Partridge, căștigătorul Goya din acest an Living is easy with your eyes closed, Jacky în regatul femeilor, Rămas bun lunii, Soare in Leith, Smetto quando voglio / I can quit whenever I want, Les grandes ondes (à l’ouest) / Longwaves.

sursa foto: Comedy Cluj (Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.