Închide

CCR decide azi dacă foștii parlamentari clujeni au dreptul la indemnizații speciale

ActualitatePoliticaSinteză știri locale by Actual de Cluj - feb. 15, 2022 0 378

Curtea Constituțională discută, marți, sesizarea făcută de mai mulți foști parlamentari clujeni cu privire la excepţia de neconstituțonalitate a dispozițiilor Legii nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care a fost eliminată indemnizația specială de parlamentar, relatează ziarulfăclia.ro

O parte dintre foștii senatori și deputați clujeni se judecă într-un proces comun intentat Parlamentului României pentru a beneficia în continuare de indemnizația specială de parlamentar eliminată la începutul anului trecut de forul legislativ.

Acțiunea a fost înregistrată în luna aprilie a anului trecut la Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale a Tribunalului Cluj și este semnată de Costică Ciurtin-fost senator și deputat din partea PUNR, Gheorghe Funar-fost senator PRM, Ioan Gavra-fost deputat PUNR, Vasile Matei-fost deputat PUNR, Cornel Itu-fost deputat PSD, Konya Hamar Sandor-fost deputat UDMR, Ioan Miclea-fost deputat PRM, Iuliu Păcurariu-fost deputat și senator PD, Pilich Ladislau Ștefan-fost deputat UDMR, Vasile Soporan, fost deputat PSD, și Ionel Roman, deputat din partea PNȚCD în perioada 1996-2000.

Parlamentarii au votat în 17 februarie 2021 eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată. Potrivit legii, de la data intrării sale în vigoare, încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor Legii privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Statutul deputaților și senatorilor prevedea ca parlamentarii care îndeplinesc condițiile vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Citește mai multe pe ziarulfaclia.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu