Închide

Cazul evacuării rromilor de pe Coastei ajunge subiect de expoziție în Roma

Cultură by Actual de Cluj - feb. 17, 2020 0 120

Evacuarea rromilor de pe strada Coastei din Cluj-Napoca, din urmă cu nouă ani, ajunge subiect de expoziție artistică în Roma.

Autoarea e artista Laura Partin, care deschide în 19 februarie expoziția de desene ”Evacuare”, la Accademia di Romania, în Roma. ”Această serie de desene abordează tema romilor evacuați din casele lor închiriate în România din 2010 și până în prezent. Inspirat de fotografii ale fotojurnaliștilor, articole și reportaje video despre aceste cazuri, proiectul documentează într-o manieră empatică ceea ce Laura Partin consideră a fi situația vulnerabilă și de excluziune socială a romilor care au ajuns pe stradă sau în locuințe extrem de precare după închiderea fabricilor în care lucrau”, arată curatorii. Expoziția numără 60 de desene și își propune, în viziunea artistei, ”să submineze anumite stereotipuri și să sensibilizeze publicul, atrăgând atenția asupra a ceea ce ea definește excluziunea socială în care se regăsesc unele persoane de etnie romă în contextele societale actuale, atât în România cât și în alte țări”.

Unul dintre cele două cazuri documentate de artistă a fost al celor 76 de familii care au locuit lângă groapa de gunoi de la Pata Rât din Cluj din 2010 până în 2016, ca urmare a evacuării acestora de pe strada Coastei. ”Primăria din Cluj construise clădiri modulare la Pata Rât pentru aceste familii evacuate care au fost forțate de circumstanțe să trăiască într-un mediu insalubru, în încăperi prea reduse pentru familii numeroase, uneori depășind 15 membri. În 2017 o asociație a reușit, atrăgând finanțări private și externe, să permită unui număr de 35 de familii de la Pata Rât să se mute în apartamente din Cluj”, arată artista. Cel de-al doilea caz ales și ilustrat de Laura Partin este cel al familiilor evacuate de pe strada Vulturilor din București în 2014, care au locuit în corturi în fața fostelor lor locuințe timp de câteva luni, ca formă de protest împotriva a ceea ce considerau a fi lipsă de protecție socială din partea autorităților.

Laura Partin are o licență în grafică și un master de cercetare interdisciplinară în teoria artei.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare