Închide

Caz de Dosarele X la Cluj: o femeie a dispărut de 20 de ani din garsoniera ei din Mănăștur iar de atunci nu i s-a găsit urma

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 27, 2019 0 732

O clujeancă a plecat în urmă cu două decenii de acasă și de atunci nu mai știe nimeni nimic de ea.

O femeie în vârstă a dispărut de la domiciliu în august 2000 iar de atunci e căutată, fără niciun rezultat, de polițiști. Femeia nu avea copii, locuia singură după ce cel de-al doilea soț decedase, și vânduse de câțiva ani garsoniera în care locuia, pe strada Bucegi din Mănăștur, cu drept de folosință pe durata vieții. A trecut multă vreme până când vecinii au sesizat dispariția sa – iar aceasta numai după ce un robinet de apă lăsat deschis săptămâni întregi i-a inundat pe vecini.

 

Am urmărit cu insistențe acest dosar mai bine de o lună până când am putut obține de la Poliție informații din el, după ce în prealabil am fost trimiși la Parchet, ca procurorii să aștepte o cerere scrisă pentru a putea să-și decline competența către Poliție. Dosarul figurează ca secret chiar dacă au trecut de atunci 20 de ani și chiar dacă se referă la o persoană dispărută, unde orice informație ar putea fi valoroasă. Comisarul Stelian Crișan, de la compartimentul Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, se ocupă de caz în ultimii ani – dar e impropriu acest cuvânt, căci de când acest dosar e în „evidență pasivă” – mutat într-o arhivă căci toate pistele s-au epuizat – nu se ocupă nimeni de el.

Doar când apare un CIN așa cum se exprimă polițiștii din acest departament, adică un „cadavru cu identitate neidentificată” ce corespunde ca semnalmente cu această persoană dosarul e scos din arhive, e contactat un aparținător pentru recunoaștere, după care se pune la loc. Ultima astfel de încercare de recunoaștere s-a întâmplat în urmă cu doi ani, fără rezultat – atunci în București a fost găsit cadavrul unei femei ce corespundea semnalmentelor, dar aparținătorii rămași în viață ai Ioanei Miron au negat că e vorba de aceasta.

Căci Ioana Miron se numea clujeanca dispărută în condiții total misterioase în august 2000 de acasă, despre care vecinii au aflat că dispăruse doar după câteva săptămâni și aceasta doar după ce robinetul de apă rece rămas deschis în vană a refulat și i-a inundat pe vecinii de dedesubt, care l-au alertat pe administrator, iar acesta, împreună cu proprietarul locuinței, au intrat în garsonieră și au constatat că era goală, după care au chemat Poliția.

Stelian Crișan: „la începutul lunii septembrie 2000 administratorul imobilului a sunat persoana cui îi aparținea garsoniera și i-a spus că îi curge apa. S-a deplasat persoana a cui era garsoniera la fața locului, persoana dispărută avea drept de uzufruct. Ușa era închisă, cu administratorul blocului, cu o vecină au intrat în casă și au constatat lipsa acesateia. Lucrurile nu erau răvășite, s-a făcut cercetare la fața locului, căutări pe la toate cunoștințele, inclusiv frați și surorii. Din câte reiese a avut patru surori și un frate, dar nu prea ținea legătura cu familia, cam toți au declarat că au aflat de la Poliție de ea. Înainte de a dispărea era asistată social. Nu se putea întreține, mergea periodic la cantina Primăriei, de unde lua mâncarea. De asta s-a stabilit că a dispărut în august pentru că nu fusese văzută la Primărie, de unde își ridica hrana, și nici nu a mai intrat în posesia pensiei din acel moment. La Poliție s-a prezentat un cumnat din Sighet care a fost audiat și a dat acordul de mediatizare a persoanei. A fost mediatizat cazul la vremea respectivă, e la lucrare și o bucată din ziar, dar nu a avut niciun rezultat. Mai mult de atât, la vremea respectivă s-a făcut chiar un plan de acțiune de către toți polițiștii, verificând toate azilele de bătrâni, spitalele de psihiatrie din județ și județele limitrofe. Administratorul blocului spunea că era o femeie mai închisă, nu comunica foarte mult, fiind și în vârstă. Obișnuia să se ducă în parc, atunci s-a făcut o căutare amănunțită în parcul mare, să nu fie pe acolo. Pe tot itinerarul ei, unde mergea să ridice mâncarea și în parc s-au făcut căutări, dar nu au dat rezultate”.

Să precizăm că Ioana Miron vânduse apartamentul cu șase ani înainte de dispariție. Ce s-a întâmplat cu banii? Miron ridică din umeri: nu se știe. În orice caz în garsonieră nu au fost găsiți bani și nici obiecte noi ori scumpe care să fi părut cumpărate recent. Să mai precizăm, locatara era la zi cu întreținerea.

„Pe noi polițiștii ne ajută mult dacă știm anturajul, dar fiind în vârstă nu avea. Mai sunt cazuri de dispariții în care persoana e văzută ici-colo. Dar ea nu a fost găsită. Era mutată în Cluj din anii ’50 și nu a prea ținut legătura cu rudele. A fost căsătorită de două ori, nu a avut copii. Și al doilea soț era decedat. Era singură, nu avea pe nimeni. Nu a fost nicio pistă, să spunem că am avut suspiciuni că ar fi plecat în București, Constanța sau în altă parte. Chiar sora ei spunea că după 14 ani a aflat de ea, că e dispărută, a aflat de la Poliție și de la cumnat, care a luat legătura cu toți aparținătorii atunci și au declarat că ei nu știu nimic despre ea”.

Rudele aflate în viață nu au fost interesate să ceară în instanță declararea decesului în cazul Ioanei Miron, astfel că în absența unui astfel de certificat, și mai ales în absența unui cadavru dacă femeia ar fi decedat, dosarul nu a putut fi închis. „Cazul rămâne în atenția Poliției, dar persoana la momentul dispariției avea 80 de ani, acum ar trebui să aibă 99 de ani”, spune anchetatorul. „Acum dosarul e în evidență pasivă, ceea ce înseamnă că s-au epuizat toate căile de căutare”.

Ioana Miron era născută în 27 iulie 1921 în Maramureș. Avea 1.60 metri înălțime, constituție astenică, părul vopsit blond și tenul deschis. „În 2000 a dispărut de la domiciliu”, preciza Poliția. De atunci – nici un semn.

Investigatorii de la IPJ Cluj consideră că fac o favoare reporterului actualdecluj.ro prin faptul că scot de la naftalină informațiile din acest dosar și ajută publicația să aducă în atenția opiniei publice acest caz cu totul excepțional, în care o persoană nu a fost găsită nici după două decenii de la dispariție. Aceștia au refuzat să ofere accesul la documentele din dosar motivând procedurile interne – dar anchetatorul Stelian Crișan a făcut totuși, după cum ne informează purtătorul de cuvânt Carmen Jucan, o favoare reporterului actualdecluj.ro prin faptul că a mers totuși din nou la locul faptei, foarte ocupat fiind altfel cu alte dosare, de parcă investigarea acestor cazuri nu e de asemenea munca sa, să mai întrebe în bloc dacă totuși își amintește cineva ceva. Bineînțeles, și în acest caz – nici un semn.

 


Nu mai devreme de această săptămână, în SUA, a fost elucidat misterul unui bărbat dispărut de zece ani, în noiembrie 2009.
Larry Ely Murillo-Moncada a părăsit casa supărat în urmă cu zece ani și nu a mai știut nimeni nimic de el – până în urmă cu câteva zile. Misterul a fost elucidat tragic, căci i-a fost descoperit cadavrul, la un supermarket local, înțepenit în spatele unui frigider. Acesta a fost descoperit în ianuarie dar abia în urmă cu câteva zile i-a fost aflată identitatea. Murillo-Moncada avea 25 de ani la vremea dispariției și era angajat chiar la acest supermarket. Dispariția sa a fost anunțată de părinții săi în noiembrie 2008, care au spus că acesta a fugit supărat de acasă și spuneau că se comporta irațional, probabil din cauza medicației sale. Investigatorii au folosit DNA-ul părinților ca ăs identifice identitatea sa, dar și hainele găsite pe cadavru erau aceleași ca ale persoanei dispărute în urmă cu zece ani. Investigatorii cred că Murillo-Moncada a mers la supermarket, unde s-a cățărat peste ventilatoare. SPațiul era folosit ca depozit iar angajații mergeau ocazional acolo când voiau o pauză neoficială de la muncă. Se crede că acesta a căzut într-o crăpătură de 45 de centimetri între spatele ventilatoarelor și un perete, unde s-a blocat. Probabil, consideră ei, zgomotul compresoarelor a acoperit posibile tentative de a striga după ajutor. Nu se știe, însă, cum de timp de mai bine de nouă ani cadavrul său nu a fost găsit deși acesta era un loc relativ frecventat. Autopsia nu a găsit semne de traume iar cazul a fost clasat ca moarte accidentală (aici detalii).

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu