Închide

Cauți apartament în Cluj? Vezi prețurile cerute în cartierele orașului (Studiu)

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 26, 2017 0 1457

Vă pregătiți să achiziționați un apartament pe piața locală? În acest caz, v-ar interesa probabil să știți cum au evoluat în ultimele luni pretențiile proprietarilor de locuințe: în primul trimestru din 2017, apartamentele din România s-au scumpit cu 4% față de nivelul atins în cele trei luni anterioare, relevă cel mai recent raport de piață realizat de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro. Actualdecluj.ro vă prezintă nivelul la care au ajuns în această perioadă prețurile solicitate în oraș, în funcție de cartiere. Subliniem că este vorba de prețuri cerute în ofertele intermediate de portal, nu de prețuri de tranzacționare.

Cele mai mari prețuri sunt solicitate pentru apartamentele din zona ultracentrală (1440 euro/mp), Plopilor (1430 euro/mp), Gheorgheni sau Andrei Mureșanu (1380 euro/mp), urmate de cartierele Zorilor și Grigorescu (1320 euro/mp). Prețuri ceva mai acceptabile ar fi de găsit la capăt de oraș, în Someșeni – 1000 de euro /mp sau în fosta zonă industrială Iris – 1120 euro/mp. În Mănăștur sau în zonele mai recent dezvoltate, ca Borhanci sau Câmpului, prețul mediu cerut pe apartamente e de 1190 euro/mp. Pentru cei care ar vrea un apartament în Cluj, dar nu își permit prețurile ridicate din municipiul Cluj-Napoca, mai sunt opțiunile din vecini: Florești – preț mediu 710 euro/mp și Baciu, unde prețul mediu e de 910 euro/mp.

 

 

Vezi și prețurile din analiza unei agenții locale, cu media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp:

 

Sursa grafic: Blitz Imobiliare

 

 

Creșteri mari, dar nu chiar în „boom”

În primul trimestru din 2017, apartamentele din România s-au scumpit cu 4% față de nivelul atins în cele trei luni anterioare, relevă cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro. Acesta este al doilea cel mai mare avans înregistrat în ultimii aproape trei ani – fiind depășit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în T4 2014. Din punctul de vedere al evoluției prețurilor, piața rezidențială autohtonă se înscrie pe un trend ascendent de unsprezece trimestre încoace (începând cu a doua jumătate a anului 2014, mai exact). De atunci, marja medie de creștere la nivel trimestrial a fost de 2,4%. Prin urmare, în momentul de față ne situăm la un nivel de preț similar cu cel consemnat în anul 2010. Reprezentanții Imobiliare.ro precizează că, deși semnificativ, ritmul actual de creștere a prețurilor se situează totuși considerabil sub cel caracteristic perioadei de boom a pieței autohtone. Spre comparație, în 2006-2008, locuințele se scumpeau, la modul general, cu peste 5% pe trimestru, ajungând chiar la 16% (în T1 2008) sau 13% (în T3 2006). „Deși piața rezidențială evoluează rapid, iar prețurile continuă să crească, ne aflăm încă sub nivelurile anului 2008. În momentul de față, piața reușește să absoarbă majorarea susținută a prețurilor, dat fiind că cererea este ridicată în marile orașe, fiind stimulată de politica favorabilă de creditare a băncilor și de programul social al Guvernului, Prima Casă.”, subliniază Dorel Niță, coordonatorul departamentului de analize imobiliare din cadrul Imobiliare.ro.

Tendința actuală de creștere a prețurilor poate fi explicată, cel puțin parțial, prin dinamica raportului cerere-ofertă. Pe de o parte, evoluția numărului de anunțuri de vânzare valabile în cele mai mari șase orașe ale țării relevă o tendință clară de diminuare a ofertei. La capitolul proprietăți nou-intrate pe piață, datele Imobiliare.ro arată un declin de aproximativ 20% în primul trimestru din 2017 față de perioada similară a anului trecut – în acest răstimp, cea mai mare scădere (în valoare de 27%) a avut loc în Constanța, iar cea mai mică (8%) în Iași. La Cluj, numărul proprietăților nou intrate pe piață e în scădere cu 13% la interval de un an.  Din punctul de vedere al numărului total de proprietăți disponibile spre vânzare, tendința de diminuare este și mai accentuată, atingând o medie de 33%. Constanța se situează, din nou, în fruntea clasamentului celor mai mari scăderi (cu un minus de 37%), fiind urmată îndeaproape de București, cu un recul de 35%; cel mai mic declin, în valoare de 25%, a fost consemnat tot în Iași.

La capitolul cerere, pe de altă parte, datele pe primul trimestru al anului arată o creștere importantă față de perioada similară a anului trecut – în flagrantă opoziție, așadar, cu trendul ofertei. În cele șase mari orașe analizate, interesul pentru achiziția de locuințe s-a majorat, per ansamblu, cu 16% față de primele trei luni din 2016. Cel mai semnificativ avans (de 38%) a avut loc în Brașov, iar cel mai mic în București (13%). Cluj-Napoca este singura excepție de la regulă: aici, cererea de locuințe este cu 7% mai mică decât în urmă cu 12 luni – comparativ cu trimestrul anterior însă, interesul potențialilor cumpărători din orașul de pe Someș este cu 37% mai mare.

Peste 4000 de locuințe în lucru, în Cluj

Cererea din Cluj încă îi încurajează pe dezvoltatorii de locuințe să înceapă șantiere. O analiză recentă a Coldwell Banker arată că a doua piață rezidențială a României, după dimensiuni, este reprezentată de Cluj-Napoca și împrejurimi, în special Florești. Consultanții subliniază că în a doua jumătate din 2016 Clujul a devenit și cea mai scumpă piață rezidențială din țară (depășind, în mod atipic, chiar capitala), cu preț mediu de vânzare a apartamentelor ce a trecut de pragul de 1200 euro/mp. Creșterea pieței din regiunea Cluj e pusă de specialiști pe seama evoluției ascendente a cererii de locuințe, alimentată de creșterea economică și, mai cu seamă, de sectorul IT și de centrele de servicii. Datele Coldwell Banker Romania arată că aproximativ 4.200 de locuințe ar urma să fie livrate la nivel regional în 2017, cea mai mare parte (80%) a unităților aflate în dezvoltare în Cluj – Napoca adresându-se segmentului middle market, în timp ce cele aflate în dezvoltare în Florești țintesc în special cumpărătorii mass market. Mai precis, în Cluj-Napoca se află în construcție în acest moment 2.000 de unități locative, plus alte 1.200 în Florești, la care se mai adaugă aproximativ o mie ce trebuiau finalizate anul trecut, conform datelor Coldwell Banker.

Vezi și:

Alimentare de stoc în cea mai scumpă piață rezidențială a țării: peste 4000 de locuințe, în lucru în polul Cluj-Napoca și satelitul Florești (Studiu)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare