Închide

Catedrala Mitropolitană din Cluj va fi reabilitată cu bani europeni, după un proiect Ateliercetrei/Contractul de finanțare a fost semnat iar proiectul de peste 10 milioane de euro ar urma să se implementeze în următorii 5 ani

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 22, 2023 1 282

Catedrala Mitroplitană din Cluj va fi modernizată în cadrul unui proiect de peste 10 milioane de euro (din care peste jumătate resprezintă fonduri europene și fonduri din bugetul național). Contractul de finanțare a fost semnat în 22 decembrie între Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Catedrala va fi reabilitată după un proiect făcut de biroul de proiectare Ateliercetrei care se concentrează pe restaurarea catedralei dar și pe  introducerea acestui important monument de artă românească în circuitul turistic prin implementarea unei soluții de acces cu scări la turnul edificiului de 32 de metri.

 

Mitropolitul Antrei Andreicuț și arhitecta Diana Cânța de la Ateliercetrei au prezentat proiectul public la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, în 22 decembrie, când a fost semnat și contractul de finanațare. La eveniment a fost prezent și Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș care a arătat că proiectul din Cluj ar trebuie să fie dat ca model de colaborare cu biserica. Primarul Emil Boc a ținut să arate în cadrul prezentării că Clujul este un loc unic, având în vedere cele două biserici din centrul orașului, dintre care cea romano-catolică tocmai a fost reabilitată, iar acum se va moderniza și cea ortodoxă.

Intervențiile propuse prin proiectul de reabilitate și introducere în circuitul turistic a Catedralei sunt: reabilitarea structurii de rezistență; intervenții structurale necesare realizării obiectivelor arhitecturale propuse; realizarea ansamblului de scări și pasarele care vor deservi traseul turistic, ce urmează a fi amplasate pe elementele de beton armat prezente pe traseu; reabilitarea spațiilor interioare în special la: pronaos, naos și altar; reabilitarea spațiilor interioare dispuse la nivelul subsolului; continuarea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic; plastica arhitecturală de fațadă, registrul compozițional al ferestrelor, registrul decorativ superior; conservarea și restaurarea tâmplăriei metalice.

„Construcția Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, purtătoare a hramului ‘Adormirea Maicii Domnului’, a început în anul 1923, datorându-se în mare măsură eforturilor episcopului Nicolae Ivan. Realizată după proiectul arhitecților Constantin Pomponiu şi Georges Cristinel, Catedrala este înscrisă în Lista Monumentelor şi Siturilor Istorice a Judeţului Cluj cu codul LMI: CJ-II-m-B-07354. Importanța acestui edificiu – și a celor similare lui – este surprinsă de către Prof.dr.arh. Augustin Ioan (2018) în cele ce urmează: ‘Biserica majorității populației este deci privită ca biserică națională (cu biserica greco-catolică a doua în rang) și, deci, ca motor al propagării ideii naționale, menite să unifice și să omogenizeze asperitățile statului național. Implementarea marilor catedrale ale românității ortodoxe în Transilvania a fost de aceea un gest de putere explicit. Practic, abia deceniile al patrulea și al cincilea sunt cele care încep să ridice, și din punct de vedere conceptual, problema expresivității – obligatoriu ‘naționale’ – a arhitecturii sacre, mai cu seamă a celei de scară monumentală, a catedralelor, […]’ Proiectul ‘Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca’, dezvoltat de biroul clujean ateliercetrei, propune definirea unei strategii holistice de restaurare, reabilitare și întreținere a monumentului istoric – vizând aducerea catedralei la o situație care nu mai presupune intervenții modificatoare, precum și introducerea acesteia în circuitul turistic. În acest sens, se propune transformarea dublei galerii pe colonete – elementul caracteristic principal  a cupolei cu lanternou, elementul dominant al catedralei – în spații accesibile publicului larg. Procesul de digitalizare al monumentului (scanare laser și modelare informațională în trei dimensiuni) a scos la iveală un set de spații secundare – ascunse privitorului – aflate între pereții interiori si cei exteriori ai catedralei. Aceste spații vor găzdui traseul de vizitare – format dintr-un pachet de scări si platforme – care va facilita vizitarea dublei galerii pe colonete și implicit apropierea neobișnuită de cupola de peste naos care marchează legătura dintre cer și pământ – universul atotcuprinzător – prin cheia de boltă care este Iisus Pantocrator. În plus, galeria exterioară va oferi o priveliște panoramică inedită asupra orașului si împrejurimilor acestuia”, arată proiectanții de la Ateliercetrei.

Proiectul de reabilitate a Catedralei Mitropolitane este finanțat în cadrul priorității 7 a programului, o regiune atractivă, prin apelul PRNV/2023/711/1 – Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea.

Perioada de implementare a proiectului este de 60 luni (5 ani), în intervalul 01.01.2024 – 31.12.2028. Valoarea totală a proiectului este de 56.895.027,45 lei, din care 28.706.269,02 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5.065.812,19 lei din bugetul național și diferența din cofinanțare.

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului și www.ateliercetrei.com

Foro Cover – simulare proiect Ateliercetrei

Un comentariu

Scrie un comentariu