Închide

Catedrala greco-catolică din Cluj își sărbătorește hramul; care îi e istoria

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 06, 2015 0 2860

Catedrala greco-catolică ‘Schimbarea la Față’ de pe bulevardul Eroilor din Cluj își sărbătorește azi hramul. Azi se împlinesc și 13 ani de la întronizarea ca episcop de Cluj-Gherla a lui Florentin Crihălmeanu.

Programul de sărbătoare începe mâine seară, vineri la ora 18, când ierarhul celebrează vecernia împreună cu studenții seminarului eparhial și a rectorului Călin Bot.

În această dimineață la ora 10.30 în catedrală va fi celebrată liturghia arhierească, de către Crihălmeanu, alături de vicarul general eparhial Mihai Todea și un sobor de preoți, ocazie cu care episcopul face o scurtă prezentare a activității desfășurate la cârma Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corul ‘Magnificat’ al catedralei, dirijat de profesorul Alexandru Suciu.

Catedrala „Schimbarea la față”, scurt istoric:

Actuala Catedrală ‘Schimbarea la față’, amplasată pe B-dul Eroilor la nr.10, a trecut, în existența sa istorică, prin patru ipostaze succesive: între anii 1779-1930 a fost romano-catolică; în perioada 1930-1948 a aparținut Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică; între 1948-1998, a fost dată în folosința Bisericii Ortodoxe Române, urmând ca, din 1998, prin hotărâre judecătorească, să fie restituită Bisericii Greco-Catolice devenind din nou catedrală.

catedralaschimbarealafataistoric

Biserica — monument istoric — a fost ridicată de Ordinul Franciscanilor ‘fratera minores,’ în locul casei Henter și pe alte terenuri dobândite prin schimb, între anii 1775 — 1779. Demersuri pentru ridicarea sa au fost făcute de guardianii Sandor Ioan în 1760 și Heja Balint în 1775. Nu se cunoaște decât numele unui singur meșter constructor Eirtner (Kirtner) Francisc.

La 22 septembrie 1779 când era aproape terminat, turnul se prăbușește datorită proiectării sau construirii greșite, provocând o victimă omenească. Împărăteasa Maria Tereza donează 7000 de florini și construcția turnului este încredințată arhitectului Johann Eberhardt Blaumann care l-a refăcut mai târziu, în anul 1782.

Dimensiunile corpului bisericii în interior, sunt de 43,70 m lungime, 15,30 m lățime și 28 m înălțime – înălțimea aparține turnului său. Frescele de pe cupolă sunt mai târzii (1908) și au fost executate de pictorul Lohr Francisc; a fost făcută și o restaurare în anul 1968 de către Coriolan Munteanu.

Ferestrele, împodobite cu vitralii, reprezentând ffinți din Sinaxarul Bisericii Apusene, contribuie din plin la întreținerea atmosferei de reculegere și pace din biserică. Geamurile poartă și stema familiei Ioan Haller, nobil din Transilvania, fost patron al Minoriților în sec. XVIII, precum și insigna Ordinului Minoriților.

În sec. al XIX-lea, biserica a primit ajutoare din partea unor familii armene, dintre ai căror membrii mulți sunt înmormântați în criptele ei.

Din 2002, catedrală a trecut printr-un nou proces de renovare atât în interior cât și în exterior, lucrările exterioare finalizându-se în 2009.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu