Închide

Cât „câştigă” primăria de pe urma senatorului Tişe

Administrație by Luminiţa Silea - apr. 25, 2014 0 447

Parlamentarul PDL Alin Tişe va plăti primăriei peste 180.000 de euro pentru o curte de pe strada Ploieşti.

foto:presalocala.ro

foto:presalocala.ro

Comisia primăriei a negociat un preţ de 300 de euro/mp cu TVA pentru curtea   care deserveşte cabinetul notarial al soţiei politicianului. Consilierii locali vor discuta un proiect de hotărâre în acest sens la şedinţa din 28 aprilie. Terenul pe  care senatorul vrea să-l cumpere e prins într-un proiect imobiliar controversat propus în comisia de urbanism a primăriei, cu un Coeficient de  Utilizare a Terenului de 8, adică multe etaje, pe o parcelă mică de teren care va aduce, potrivit specialiştilor, profituri foarte mari la vânzare.

Alin Tişe şi soţia au iniţiat demersurile pentru achiziționarea terenului aferent clădirii de pe Ploieşti nr. 9 în care funcţionează cabinetul notarial al Cameliei Tişe după ce forul local a aprobat la finalul anului trecut noul regulament de vânzare a terenurilor curţi aparţinând domeniului privat al municipiului.

Este vorba despre  616 metri pătraţi, pentru care comisia primăriei a negociat un preţ de 300 de euro mp cu TVA inclus (raportul de evaluare a recomandat negocierea preţului între 225 şi 275 de euro fără TVA). Cumpărătorul – familia Tişe- a acceptat preţul şi pentru plată s-a convenit un avans de 10%, iar restulsumei  să fie plătită eşalonat în rate lunare, timp de trei ani. Propunerea de vânzare şi condiţiile vor fi discutate de consilierii locali la şedinţa din 28 aprilie.

Pe terenul de pe strada Ploieşti senatorul  PDL Alin Tişe are în plan, prin societatea Central Business Plaza (care îi are ca asociați pe soția și fratele senatorului), în asociere cu Ioan Chiș construirea unei imobil mixt cu 12 etaje. Propunerea a fost făcută pe o parcelă de 1600 de mp situată pe strada Ploieşti 9-11. Terenul este inclus într-un Plan Urbanistic Zonal realizat în urmă cu câțiva ani , care propunea o “restructurare urbană” pentru această zonă, unde acum sunt imobile cu un regim de înălțime mult sub ofertele noilor dezvoltatori. Este vorba despre PUZ-ul Flacăra-Abator, clasificat de arhitecţi din comisia de urbanism drept cel mai ruşinos din oraş. În plus, una dintre parcele de pe Ploieşti 9-11 se află în zonă protejată, aşa că documentaţia pentru turnuleţul de 12 etaje propus de familia Tişe are nevoie de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Primăria a amânat deoacamdată avizarea proiectului propus pe Ploieşti.

Acest lucru l-a nemulţumit pe senator,  acesta menționând că a cerut aceleaşi condiţii legaje pe care le-au primit şi alţi investitori pe parcele care fac parte din acelaşi PUZ ruşinos aprobat de primărie în 2008 – Imoinvest (tot 12 etaje) sau Platinia Elite Residence (proiect Drusal, 7 etaje, aparținând lui Vasile Pușcaș, ginerele liderului PSD Cluj, Ioan Rus –n.r.).

“Consider că, la fel ca și dezvoltatorii imobiliari din vecinătatea terenului în discuţie, orice cetăţean, inclusiv subsemnatul şi familia, avem aceleaşi drepturi. În cazul în care se consideră că aceste proiecte imobiliare învecinate au fost aprobate prin „abuz urbanistic” , cum în mod eronat s-a exprimat un membru al Comisiei de Urbanism, consider că aceste construcţii ar trebui demolate în regim de urgenţă”, a spus senatorul în apărarea propriului proiect imobiliar.

Iosif Pop, fondator al Băncii Transilvania şi preşedinte al grupului financiar Imoinvest declara recent că în zona Constanţa-Ploieşti, care a fost gîndită ca un centru financiar-bancar al oraşului, ar trebui să se construiască înalt, clădire lângă clădire.

Potrivit specialiştilor, preţurile terenurilor din zona respectivă variază acum între 300 şi 400 de euro. În perioada 2008, în zonă s-a plătit chiar 1000 de euro pe metru pătrat pentru suprafeţe mai mari, cum e cea de la Flacăra – aproape 2 hectare – achiziţionată de nemţii de la LBBW Immobilien. Aceeaşi specialişti au menţionat că la un Coeficient de Utilizare a Terenului de 8, pe o parcelă mică de teren, profiturile din viitoare clădire sunt consistente.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.