Închide

Cât au de lucru constructorii în parcurile de afaceri publice din Cluj. Lucrările sunt alimentate cu bani europeni

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 21, 2014 0 338

Constructorii de la TCI Contractor General au început lucrările pentru fundațiile clădirii administrative și a două hale din cadrul viitorului centru de afaceri din Dealul Lomb, unul dintre cele două proiecte pe bani europeni demarate de municipalitate în zona proiectului eșuat al cartierului Impact – Primărie. „Lucrăm și la sistematizarea perimetrului, la drumuri, la accese. Anul acesta se va executa 50% din lucrare, iar întregul proiect se predă în mai-iunie, anul viitor”, a precizat Dorin Oltean, directorul TCI Contactor General.

 

Proiectul municipalității, botezat TEAM (Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microintreprindere), are rezervate 10 hectare de pe dealul Lomb, unde ar urma să se realizeze o clădire cu subsol, parter, trei etaje plus unul trehnic şi cinci hale pentru microproducţie, adică clădiri parter. După doi ani de la crearea infrastructurii menţionate, primăria a estimat că se vor crea 12 locuri de muncă pe partea administrativă şi cel puţin 97 de persoane vor fi angajate în cadrul firmelor sprijinite să dezvolte afaceri în halele de producţie. Valoarea totală a proiectului este de 49,7 milioane de lei. Contractul de atribuire a lucrărilor a fost semnat, iar termenul de finalizare este de 14 luni de la semnarea acestuia. Conform estimărilor anunțate de conducerea firmei publice care administrează proiectul, centrul din Deal Lomb va avea nevoie de mai mult de doi ani pentru a fi integral ocupat. Astfel, pentru centrul TEAM, ținta asumată de conducerea societății este de a ajunge la cel puțin 80% rată de ocupare pe componenta de birouri și 100% grad de ocupare pe cea de hale de producție, în doi ani de la finalizarea implementării proiectului.

 

În primul parc industrial al județului, Tetarom I, controlat de Consiliul Județean, consorțiul condus de constructorii de la ACI Cluj a dat drumul şantierului pentru extinderea obiectivului, după aproximativ trei luni de amânări. Proiectul pregătit la Tăietura Turcului a “început” cu o licitație contestată pentru adjudecarea contractului de execuție, iar lucrările au mai fost apoi amânate şi în așteptarea unei semnături de la Consiliul Județean, instituție care controlează parcurile Tetarom şi care a trecut recent prin schimbări la vârf, după arestarea președintelui CJ Horea Uioreanu.

 

Lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Parcului Industrial Tetarom I vor fi realizate de asocierea formată din ACI Cluj, Nord Conforest SA şi Electromontaj, valoarea contractului fiind de 42, 1 milioane de lei, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 50%, restul sumei fiind asigurată de Consiliul Judeţean. Termenul de execuție a proiectului este de 17 luni, așa că lucrările ar trebui să fie gata până pe final de 2015. În cadrul proiectului de extindere vor fi realizate două hale de depozitare cu o suprafaţă utilă totală de aproximativ 4500 de mp, reţele de utilităţi publice, peste 550 de metri de drumuri şi 178 de locuri de parcare. În acest fel se urmăreşte atragerea, până în anul 2017, a unui număr de 47 de IMM-uri care vor crea minim 300 de noi locuri de muncă. În prezent, Tetarom I se întinde pe o suprafaţă de 32 ha, iar companiile instalate aici adună, cumulat, 2000 de angajaţi. Conducerea companiei care administrează parcurile de sub umbrela CJ susține că pentru infrastructura nou-creată există deja cereri exprimate din partea actualilor ocupanți ai Tetarom I.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.