Castelul-puzzle care poate recrea întreaga istorie a arhitecturii din Transilvania
ActualitateCulturăTop News by Luminiţa Silea - oct. 11, 2015 0 600
„Woow! E minunat”, zice într-o frumoasă română, cu accent british o englezoaică care a venit să facă turul castelului din Gilău, cu carneţelul în mână. În acest week-end, domeniul e deschis pentru oaspeţi, la un festival pus la cale cu implicarea organizatorilor Zilelor Culturale Maghiare. Castelul e încă în picioare, dar are mare nevoie de intervenţii. Deocamdată, arheologii sapă şi istoricii se pregătesc să propună planuri.
Ce vrem și ce am putea să arătam oamenilor printr-un plan viitor de restaurare a cetății-castel de la Gilău? Perioada de glorie a edificiului a fost cea princiară, așa că asta ar trebui evidențiată în momentul în care s-ar începe restaurarea castelului Banffy de la Gilău. Funcția de cetate cu șanț de apărare din perioada medievală s-ar putea prezenta în exterior prin prezentarea unui șanț de apărare în legătură cu castrul roman, descoperit și studiat de arheologii clujeni, cum era atunci și cum era în perioada medievală. Aceasta este recomandarea arheologilor și istoricilor, care studiază în prezent situl de la Gilău de pe domeniul castelului Banffy, pentru viitorul edificiului. Nu e foarte clar deocamdată de unde ar veni banii, dar noul proprietar spune că se încearcă accesarea de fonduri europene. Dacă nu se reuşteşte -paşii mici ar fi soluţia, zice omul de afaceri.
Vezi şi:
FOTO/VIDEO Cum arată castelul “aristocrat” din pădure, în era post-tranzacţie: domeniul de la Gilău a intrat în circuit festivalier
Deocamdată, s-au făcut câtev inervenţii necesare urgent (cum ar fi repararea acoperişului) şi se studiază construcția, dar şi împrejurimile acesteia pentru a se strânge dovezi care să ajute la cel mai bun plan de restaurare a sitului de la Gilău. Clădirea actuală a castelului Gilău are în compoziție foarte multe straturi care pot să recreeze întreaga istorie a arhitecturii din Transilvania, spun specialiştii.
Istoricul de artă Zsolt Kovacs spune că se fac cercetări însclusiv pentru a se strânge dovezi materiale legate de materialele folosite, de mobilier, de pictură. Într-un viitor plan de restaurare, perioada princiară ar trebui să fie cea reconstituită în ceea ce privește clădirea, iar ca detalii, în exterior, ar putea fi recreate și perioada medievală a cetății, prin evidențierea șanțurilor de apărare, dar și perioada romană, legată de castrul descoperit în această zonă. Ce puțin așa vede lucrurile Kovacs, însă totul va depinde de cum vor decurge discuțiile cu noul proprietar al castelului. „E ca un puzzle. Rezultatele nostre pot recrea întreaga istorie a arhitecturii din Transilvania. Avem console renascentiste, nervuri gotice, bolți baroce, turnuri de colți cu elemente neoclasice. Un grilaj din perioada barocă se poate vedea încă pe unul dintre ziduri. Există evidențiată pe ziduri și perioadă în care castelul avea altă intrare. E consemnată și o poveste despre un turn care a căzut în șanțul de apărare și arhitetcul care l-a proiectat a fost închis la Gherla ca pedeapsă pentru nereușita sa. Pe un alt zid apar fereste mici și înguste care dovedesc existența unei latrine. Există multe straturi din istoria monumentului pe care le-am putut găsi pe ziduri. Interiorul este destul de degradat, încă am reușit să găsim puține dovezi cu privire la felul în care arătau încăperile. În curtea interioară se fac încă săpături arheologice”, a menționat istoricul de artă.
Castelul de la Gilău are istorie, din atestări documentare și povești țesute din diferite perioade ale trecutului său – medievală, renascentistă și secolele următoare. E în centrul unor povești cu nuntași care au mâncat un pateu uriaș pe care era un relief cu cetatea Făgărașului sau cu arhitecți care au fost închiși pentru că, într-o fază de reconstrucție, au greșit proiectul.
„Ca domeniu episcopal, a fost atestat documentar din 1246, în proprietatea epicopului de Alba Iulia. Ca cetatea – castrum medieval a fost atestat prima dată din 1465. Pentru perioada medievală există puține dovezi materiale. În secolul al XV-lea este faza importantă istorică și de construcție a edificiului, despre această perioadă, în care episcop era un văr de-a lui Matei Corvin, există câteva fragmente de relief renascentist în lapidarul Muzeului de Istorie a Transilvaniei și anume blazonul episcopului. În secolul al XVII-lea devine domeniu priciar. După 1702 trece prin transformări, de la renascentism la moda vieneză. Aici a avut loc și o nuntă celebră din familia Banffy unde nuntaşii s-au înfruptat dintr-un pateu uriaș care avea recreat pe el Cetatea Făgărașului, cu ape, cu animale. În anii 1830-1840 trece prin perioada romantică, e reconstruit, primește grajduri și un hambar dar și parcul englezesc din jurul acestuia și din interior”, sunt câteva date din istoria domeniului princiar de la Gilău.