Închide

Casă de sondaje din Cluj: trei sferturi dintre români se tem pentru viețile lor și ale familiei în epidemia de coronavirus

SănătateTop News by Actual de Cluj - mart. 18, 2020 0 195

O casă de sondaje din Cluj îi întreabă pe români cum le-a schimbat comportamentul pandemia cu coronavirusul Covid-19 iar printre rezultate se regăsește o ”creștere considerabilă” a nivelului de încredere în sistemul național de sănătate.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) e o casă de sondaje din Cluj condusă de reputatul sociolog Vasile Dâncu iar azi dă publicității rezultatele celui de-al doilea sondaj de opinie în care evaluează modul în care pandemia de Covid-19 a schimbat comportamentele sociale, a alimentat temerile și îngrijorările sau a influențat percepțiile românilor asupra diferitelor aspecte privind modul de funcționare a societății în această perioadă. Trei sferturi dintre români declară că sunt îngrijorați pentru ei și familiile lor cu privire la epidemie, tot trei sferturi dintre ei se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor și susțin că respectă ”în totalitate” indicațiile transmise de autorități, dar jumătate recunosc că au ieșit într-un loc public în ultimele trei zile, în special pentru cumpărături.

Studiul a fost realizat în ultimele două zile, luni și marți, când operatorii au întrebat mai bine de o mie de persoane în două zile ce au făcut de când a fost declarată pandemia de infecție cu noul coronavirus Covid-19. Printre rezultate – un sfert dintre români spun că și-au consultat medicul de familie de la începutul epidemiei și nu mai puțin de 96% dintre aceștia au declarat că se informează cu privire la evoluția pandemiei.  Față de studiul similar realizat în perioada 10 – 11 martie, cele mai afectate de coronavirus sunt călătoriile, cu precădere cele în țară, dar și în afara țării. Jumătate dintre participanții la studiu spun că au respectat, în totalitate, indicația de a rămâne la domiciliu în acest zile, 43% au respectat-o parțial, iar 4% spun că nu au respectat-o deloc. ”Mai mult de o treime dintre români cred că majoritatea oamenilor din localitățile lor nu respectă recomandările autorităților privind conduita, în această perioadă”, arată analiza. În plus 7% dintre români cunosc persoane care s-au întors din străinătate și care nu respectă autoizolarea și/sau carantina impusă de autorități.

Ires_România în timpul pand… by IRES_Romania on Scribd

Aici studiul pe larg

Nici un comentariu

Scrie un comentariu