Închide

Când va fi gata parcul de un hectar dorit de riverani în zona Între Lacuri și asumat de Primărie

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 09, 2019 1 806

Un teren de peste 9400 mp situat în zona fabricii Fujikura și arterele Oltului, Mureșului și Nirajului urmează să fie transformat în parc, printr-o investiție cu bani europeni anunțată de Primărie încă din 2018. Parcul  a fost cerut de cetățeni în cadrul procesului de bugetare participativă. Primăria a atribuit deja licitația de proiectare și execuție iar parcul urmează să fie gata, în funcție de data la care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor, în vara anului 2020.

Contractul pentru parcul de aproape un hectar a fost câștigat de asocierea Nord Conforest – Eco garden – Proiect Construct Regiunea Transilvania. Potrivit oficialilor Primăriei este vorba despre singura ofertă rămasă în cursă, ceilalți trei ofertanți fiind descalificați.

”Am semnat deja contractul cu asocierea câștigătoare deoarece nu s-au depus contestații urmând ca săptămâna viitoare să dăm ordinul de începere pentru partea de proiectare. Această etapă va dura trei luni de zile. Amenajarea efectivă a parcului va presupune circa un an”, a spus Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primărie.

Nord Conforest, firmă din grupul ACI Cluj, a amenajat și baza sportivă făcută de Primărie cu bani de la Ministerul Dezvoltării (prin Compania de Investiții) în cartierul Gheorgheni. „Proiectul parcului va fi amenajat cu fonduri europene. Valaorea totală este de 2 milioane de euro, din care 98% vor fi bani nerambursabili, iar restul contribuția Primăriei”, a mai spus Cîmpean.

Terenul de aproape un hectar situat în cartierul Între Lacuri este ocupat de 154 de garaje și de peste 40 de locuri de parcare la sol. Concomitent cu amenajarea parcului, urmează să fie demolate și respectivele garaje, urmând să fie înlocuite cu locuri de parcare la sol. Pentru amenajarea terenului ca zonă de recreere, administrația a comandat un studiu de urbanism la biroul Planwerk, studiu aprobat de Consiliul Local.

Viitorul parc imaginat în zona Între Lacuri de Planwerk, cei care au făcut mai multe proiecte de amenajare a spațiilor publice în Cluj pentru Primărie, urmează să aibă o fântână arteziană cu jeturi de apă iluminate cu tehnologie led, o stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, un pavilion, panou informativ electronic, blocuri de piatră pentru șezut dar și o toaletă automată. Vor fi amenajate alei, locuri de parcare la sol, se vor face corecții de vegetație – se vor tăia copacii nepotriviți și se vor planta arbori cu balot, așa cum s-a procedat și în alte zone din oraș.

Cetățenii care dețin garajele care urmează să fie demolate și-au exprimat nemulțumirea față de intenția administrației locale de a le demola  și a le înlocui cu parcări la sol, respectiv cu o zonă verde. Viceprimarul Dan Tarcea menționa pentru Actualdecluj.ro că oricum în Planul Urbanistic General terenul situat în zona Între Lacuri este încadrat ca zonă verde și că acum Primăria vrea, de fapt, să îi dea adevărata destinație.

Un parc din zona Între Lacuri a fost propus și în cadrul proiectului de bugetare participativă lansat în 2017 de municipalitatea clujeană.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.