Închide

Când specialiștii sunt înlocuiți pe falsul principiu al „cotei de gen”

ActualitatePoliticaTop News by Luminiţa Silea - apr. 21, 2016 1 1951

Pentru prima oară, un personaj din societatea civilă, bancherul Iosif Pop (liderul Consiliului Civic Local), remarcă faptul că partidele au cam renunțat la oamenii care se pricep la administrație locală. El chiar a ținut să nominalizeze situația consilierului liberal Ioan Bîldea, care deși s-a implicat în problemele orașului, nu se mai regăsește în propunerile PNL pentru Consiliul Local Cluj Napoca. Liderii PNL au motivat schimbarea prin faptul că se impunea o înnoire a echipei de consilieri – în noul mandat 2016-2020, cu atât mai mult cu cât se insistă de ceva timp pe principiul respectării „cotei de gen” în politică, adică pe o promovare a femeilor în funcțiile cheie din administrația publică locală. PNL pică, însă, rușinos la acest test, dacă este să avem în vedere cam ce tip de femei a desemnat în Consiliul Local.

Pishologul optimist pentru care cancerul nu-i tocmai o problemă gravă

Gabriela Moldovan, de pildă, proaspăt nominalizată pentru un scaun în forul local, a arătat într-o emisiune online – care era moderată, prietenește, tocmai de un coleg de-al ei de partid – că nu face față nici celor mai modeste exigențe în materie de profesionalism. Deși se declară psiholog de profesie, ea ar trebui declarată campionă la rostit de inepții. În opinia domniei sale, cea mai cumplită boală cu care se confruntă copiii internați la Institutul Oncologic nu e o problemă deosebit de gravă, ci doar una care ne face pe noi, oamenii de rând, să fim „reticenți”. Pe doamna psiholog, cancerul o face să fie foarte optimistă, că „din fericire” tehnologia a avansat, ne spune ea, care cu siguranță nu a avut nici un apropiat care să fi trecut prin iadul acestei boli. Vedeți aici argument de psiholog, membru PNL, în anul de grație 2016, pretendentă la un mandat în forul Consiliului Local:

Eu nu aș zice că am vizitat copii cu probleme deosebit de grave. Este o situație cu care se confruntă acuma și anume cu o boală față de care noi avem o mică reticență numită cancer. Din fericire medicina a avansat și imi place să fiu oprimistă că cei 28 de copii de la secția de pediatrie a Spitalului Oncologic pot spune ca au șanse de supraviețuire și o să-i vedem oameni statornici în societate. Ce să spun? Sunt copii care s-au bucurat foarte tare că i-am vizitat, că au primit un zâmbet, am întrebat cum mai sunt, cum se simt, au avut ocazia să împărtășească sentimente, am dus și câteva pachețele care cred ca i-au bucurat”.

Pile și pupile  

Gabriela Moldovan reprezintă exemplul clar de pilă politică, dat fiind faptul că o recunoaște chiar ea, în emisiunea on-line, că, de fapt, nu are nici o viziune/părere asupra dezvoltării Clujului. „Nu m-am gândit în ansamblu cam ce ar trebui făcut în 2016-2020, dar Clujul este un oraș mai mult decât generos”, a conchis ea când a fost întrebată ce și-a propus să facă în mandatul ei. Și ca să fie treaba cât mai clară, a subliniat cu subiect și predicat că nu se bagă în probleme de infrastructură și locuri de muncă. Despre Gabriela Moldovan se știe că este protejata secretarului general al PNL Cluj, Zoli Coroian (foto jos – sursa Facebook). Surse din partid afirmă că Zoli Coroian l-a implorat cu lacrimi în ochi pe liderul vechii gărzi a PNL, Marius Nicoară, s-o nominalizeze pe Moldovan pe un loc eligibil în Consiliul Local. Iar acest lucru s-a întâmplat, cel mai probabil în defavoarea consilierului local Ioan Bîldea. Sursele Actualdecluj.ro mai spun că Gabriela Moldovan a cerșit ani de zile un loc de muncă de la partid, până când a și obținut, de altfel, un post în cadrul Direcției Sociale Protecția Copilului.

12715660_10153935193306613_6466810289246795223_n

Iosif Pop ar ieși la un protest în favoarea lui Ioan Bîldea 

Bancherul Iosif Pop a criticat modul în care partidele clujene înțeleg să-și susțină oamenii care se implică în rezolvarea problemelor orașului la prezentarea de astăzi a raportului de monitorizare privind aplicare Legii 52/2003 privind transparența decizionalală a autorităților publice atât la nivel județean cât și la nivel național, cu focus pe Cluj, parte a unui proiect cu bani norvegieni derulat de o Coaliție de ONG-uri din România, Coaliața 52.

„Avem destul curaj să ieșim în stradă și să criticăm această practică a unui partid care nu-și mai susține pe listele pentru Consiliul Local un consilier care chiar se implică, cu argumente, pentru a rezolva probleme ale orașului? Pentru asta ar trebuie să ieșim și eu, personal, aș susține organizarea unui astfel de protest pentru susținerea consilierului local Ioan Bîldea (PNL – n.red.)”, a afirmat Pop, cu menținea că el se simte reprezentat de felul în care consilierul local rezolvă, pertinent, cu argumente, diverse probleme ale clujenilor și nu ale sale personale.

Ioan Bîldea a intrat în Consiliul Local în 2013 ca urmare a demisiei consilierului Anca Mureșan (PSD), fiind următorul de pe lista comună cu care PNL și PSD (USL) au intrat în Consiliul Local. Când PNL-ul era în opoziție, Bîldea era un critic la politica primarului Boc pentru oraș. După fuziunea cu PDL a PNL-ului, Bîldea s-a cumințit și a preluat nișa de probleme punctuale din oraș: piste de biciclete cu gropi, parcuri neîntreținute, treceri de pietoni nemarcate. El a tot făcut solicitări scrise, iar în  decurs de 2-3 săptămâni, a reușit să obțină răspunsuri și rezolvări. Cu această nișă, Bîldea și-a încetățenit statutul de consilierul Facebook, pentru că toate problemele care i se sesizează sau pe care se autosesizează sunt anunțate pe pagina sa oficială de pe rețeaua de socializare.

Bîldea a intrat chiar în conflict cu colegii săi de partid din vechiul PNL pentru modul său de abordare a problemelor. Un caz celebru este cererea sa privind schimbarea modului de administrare a parcului Universitar Iuliu Hațieganu, deținut de UBB Cluj unde se plătește taxă de intrate. Imediat după ce consilierul a cerut intrare gratuită în parc, PNL-ul a remis un comunicat de presă prin care a anunțat că se dezice de cele cerute de Bîldea, motivația fiind, potrivit surselor din partid, că cei mai mulți votanți al PNL-ului sunt intelectualii din oraș și cei din UBB care nu pot fi deranjați în acest fel. (Foto jos Ioan Bîldea).

Sursa foto Facebook

Sursa foto Facebook

 

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare