Închide

Când și cum se poartă masca de protecție. Recomandările Institutului de Sănătate Publică

Actual de ClujActualitateSănătate by Actual de Cluj - mart. 19, 2020 0 2898

Tot mai mulți clujeni poartă mască atunci când ies din case. Institutul Național de Sănătate Publică avertizează însă că utilizarea incorectă a măștii poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere a virusului. De asemenea, masca poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi spălarea mâinilor.

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un document în care sunt prezentate câteva sfaturi legate de utilizarea măștilor în contextul situației actuale de circulație a noului coronavirus. Potrivit instituției, purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus.

„Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om”, se arată în documentul postat.

Persoanele sănătoase nu trebuie să poarte mască

Persoanele fără simptome respiratorii nu sunt nevoite să poarte mască, ci mai degrabă trebuie să respecte un alt set de reguli: să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri); să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut); să-și spele frecvent mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare; să utilizeze tehnica de a tuși sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-și acoperă nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervetel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun; să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor; să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

Pe de altă parte, persoanele cu simptome respiratorii trebuie să respecte indicațiile de mai sus și dar și să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse și respirație dificilă și să solicite consult medical la medicul de familie.

Cum să-ți dai masca jos

Tot în document se clarifică și felul în care trebuie purtată și eliminată o mască. În timpul utilizării, oamenii sunt sfătuiți să evite atingerea măștii. Când se îndepărtează masca trebuie urmate câteva recomandări: nu se atinge partea din față, ci se îndepărtează șnururile din spate. După acest procedeu se recomandă spălarea mâinilor. Măștile nu se reutilizează, iar măștile cu pânză (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situație.

În spitale, persoanele cu simptome respiratorii trebuie să poarte mască în timp ce se află în zonele de așteptare/ triaj sau în timpul transportului în spital; să poarte mască atunci când stau în zonele de așteptare dedicate cazurilor suspectate sau confirmate. Pe de altă parte, personalul medical trebuie să poarte mască atunci când intră într-o cameră în care sunt internați pacienții suspectați sau confirmați cu infecție cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și în orice situație în care îngrijesc un pacient suspect sau confirmat; să utilizeze o mască de protecție respiratorie ( N95 certificat NIOSH, EU FFP2 sau echivalent), atunci când efectuează proceduri ce pot genera aerosoli (de ex. intubația traheală, ventilație noninvazivă, traheotomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilațiemanuală înainte de intubație și bronhoscopie).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare