Închide

Când ar putea adopta România moneda unică europeană? Ministrul Finanțelor: Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029, însă ar putea fi 2026

Economie by Kristina Reştea - mart. 16, 2023 0 402

Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029, însă ar putea fi 2026 dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi implementat în totalitate, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la un eveniment de specialitate, transmite Agerpres.

„Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menţinem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta toţi trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR şi să avem PNRR-ul îndeplinit 100%. Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi ar avea o absorbţie mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergenta reală, dar şi nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera zonei euro”, a menţionat Adrian Câciu, la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable”.

El a subliniat că, din perspectiva convergenţei reale, se menţine orientarea de a adera la zona euro în anul 2029.

„Din punctul meu de vedere, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se va implementa în totalitatea sa, noi putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029, pentru că vom avea şi criterii de convergenţă nominală îndeplinite, dar mai ales vom creşte partea de convergenţă reală în sensul de putere de cumpărare economică în primul rând, dar şi individuală, la un nivel rezonabil şi sustenabil pentru ceea ce înseamnă mediile europene. Provocările, să ştiţi că sunt, dar suntem mult mai stabili decât în martie anul trecut, când eram la câteva zile de la declanşarea conflictului – şi cvasi-totalitatea decizionalilor erau prudenţi în a aborda prezentul şi viitorul”, a adăugat Adrian Câciu.

Cea de-a treia ediţie a Conferinţei „Romanian Business & Investment Roundtable” a avut loc la Bucureşti, în perioada 15 – 16 martie, şi a iniţiat o serie de dezbateri pe teme ce au vizat perspectivele macroeconomice în România şi în Europa.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.