Închide

Când ajunge la Cluj un nou lot de autobuze electrice

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 06, 2018 0 1376

Un nou lot de 12 autobuze electrice a fost comandat de Primărie furnizorului care a livrat cele 11 astfel de mijloace de transport în comun puse deja în circulație în Cluj. Acesta urmează să ajungă în oraș la finalul acestui an sau cel târziu în ianuarie 2019. Primăria vrea să cumpere până la 30 de autobuze electrice pe un proiect cu bani europeni pe care l-a depus deja spre finanțare și care a fost declarat deja eligibil, după cum a informat Ovidiu Cîmpean, director în Primărie.
11 autobuze electrice circulă deja în Cluj-Napoca începând din această lună. Acestea au fost cumpărate de Primărie de la compania Solaris care a câștigat o licitație organizată de municipalitate. Achiziția s-a făcut în cadrul proiect cu bani elvețieni (85% neramburabili, iar 15% suportați de la bugetul local), prețul unui autobuz fiind de 620.000 euro.
Primăria a anunțat anul acesta că mai dorește să mai cumpere încă 30 de autobuze electrice și că vrea să acceseze fonduri europene în acest sens.
Contractul cu Solaris a fost încheiat pentru o cantitate estimată de 30 de autobuze, cu posibilitatea suplimentării acestuia cu 50%, după cum a informat Ovidiu Câmpean, director pe dezvoltare și proiecte în cadrul Primăriei.
În acest fel, Primăria poate comanda toate cele 40 de astfel de mijloace de transport în comun pe care și le-a propus să le aibă în parcul Companiei de Transport Local (CTP) pe care o patronează prin Consiliul Local.
„Am depus deja proiectul de finanțare din fonduri europene pentru achiziția celor 30 de autobuze electrice. Valoarea lui este de peste 18 milioane de euro. Proiectul a trecut de etapa verificării administrative și eligibilității. Între timp, noi am comandat de la compania Soraris încă 12 autobuze electrice. Ele trebuie să ajungă la Cluj la finalul anului sau cel târziu în luna ianuarie 2019. Contractul pe care l-am încheiat în urma licitației pentru autobuze electrice ne permite cumpărarea unei cantități estimate de 30 de mijloace de transport în comun și poate fi suplimentat cu jumătate din cantitate. Deci putem cumpăra de la ei 45 de autobuze electrice. Deja am cumpărat 11 autobuze. Urmează, etapizat, să mai cumpărat până la 30 de mijloace de transport în comun electrice”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei.
Autobuzele electrice sunt un câștig pentru oraș, atât pentru că oferă confort călătorilor (sunt silențioase, au dotări de utlimă generație) cât și pentru că sunt prietenoase cu mediu (nu poluează) și generează economii calculate pentru carburanți de 800.000 de lei pe an pentru 11 autobuze, după cum au informat oficialii Primăriei.
Administrația locală dorește să investească în transportul ecologic și să cumpere și tramvaie și troleibuze noi pentru parcul CTP, tot cu fonduri europene. Primăria a anunțat că dorește 50 de troleibuze și 24 de garnituri de tramvaie.
Potrivit lui Ovidiu Cîmpean, pentru troleibuze s-au depus două cereri de finanțare, una pentru 30 de bucăți, iar cealalltă pentru alte 20 de bucăți. În ceea ce privește tramvaiele, pentru achiziția lor s-au depus trei cereri de finanțare, fiecare cerere pentru câte opt garnituri. Per total, toate cererile de finanțare totalizează 100 de milioane de euro.
Deja licitațiile pentru furnizarea acestor mijloace de transport în comun sunt în derulare. Pentru tramvaie a depus ofertă Astra Bus din Arad.
Recent municipalitatea a cumpărat și autobuze Euro 6. Reînnoirea parcului CTP Cluj face parte dintr-o politică a Primăriei de a descongestiona traficul din Cluj-Napoca și a încuraja clujenii să utilizeze transportul în comun în detrimentul mașinilor personale.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.