Închide

Campus privat într-o comună de lângă Cluj cu piscină și lac. Specialiștii s-au arătat îngrijorați că ar putea întrerupe circuitul de plimbare prin pădurea Făget

ActualitateAdministrațieUrbanism by Actual de Cluj - mai 19, 2022 0 1448

Un capus destinat copiilor de 12-18 ani ar urma să se contruiască pe un teren de 10 hectare din comuna Feleacu deținut în prezent de Parohia Ortodoxă Feleacu. Acesta ar urma să fie dezvoltat de Fundația Montessori cu o investiție de circa 20 de milioane de euro (din fonduri private și europene), după cum a explicat arhitecta Alida Vișan. Proiectanții de la Endorfina Concept au obținut avizul de oportunitate pentru a introduce în intravilan terenul necesar investiției și a pregăti viitoarea facilitate la ședința comisiei de urbanism a Consiliului Județean din 19 mai. Arhitecții din comisie au făcut o serie de recomandări pentru faza următoare a proiectului (Planul Urbanistic Zonal) mai ales pentru păstrarea aleilor de plimbare din zonă, în așa fel încât să nu se întrerupă circuitul de plimbare dinspre și înspre pădurea Făget, odată cu urbanizarea propusă.

 

Potrivit propunerii făcute de Endorfina Concept și de arhitecta Alida Vișan, intenția beneficiarului ( Fundația Montessori) este de a introduce în intravilanul comunei Feleacu un teren de 10 hectare, în prezent proprietatea Pahohiei Ortodoxe din comună, pentru a construi pe acesta un campus pentru elevi de 12-18 ani. Potrivit propunerii, pe teren urmează să apară construcții de tip pavilioane cu maxim trei nivele subterane unde vor funcționa spații de cazare, un restaurant, o bibliotecă, o sală de spectacole etc. În campus e propus și un muzeu, spații expoziționale, o piscină, un lac cu ponton, o zonă de echitație sau una de escaladă. Fiind un proiect estimat la 20 de milioane de euro, viitoare funcțiune urmează să fie edificată în etape, Fundația Montessori mizând și pe fonduri europene pentru investiție, după cum a explicat proiectanta.

Fiind un proiect la faza de studiu de oportunitate, proiectanții au primit o serie de observații pentru momentul în care vor reveni cu faza următoare a proiectului. Specialiștii din comisie au cerut un studiu de trafic sau un aviz de la Observatorul Astronomic al Academiei Române situat în zonă. De asemenea, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță a cerut proiectanților să fie atenți să nu întrerupă aleile de plimbare din zonă în așa fel încât circuitul spre pădurea Făget să fie obturat odată cu noile investiții din Feleac. Aceasta după ce a primit observații de la alți speciliști din comisie.

Salanță a mai anunțat că Primăria Feleacu este în curs de accesare a unor fonduri prin PNRR pentru a actualiza Planul Urbanistic General al comunei care ar trebui să regleze toate aspectele legate de livada Palocsay, zonele cu risc de alunecări de tren sau racordurile cu pădurea Făget.

În final, arhitecții din comisie s-au pronunțat pentru oportunitatea proiectului, acesta urmând să revină în comisie la următoarea faza, cea a Planului Urbanistic Zonal.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare