Închide

Campanie pentru pacienții cu Covid 19. Grupuri civice din Cluj, Timișoara și Sibiu îi cheamă pe cei care s-au vindecat să doneze plasmă

Actual de ClujSănătate by Actual de Cluj - nov. 24, 2020 0 249

O nouă campanie, „Plasma e darul de Crăciun”, a fost lansată de grupurile de inițiativă „Vă ajutăm din Sibiu”, „Vă ajutăm din Cluj” și „Vă ajutăm din Timișoara” pentru a încuraja donarea de plasmă necesară pacienților infectați cu virusul Covid 19, aflați în stare gravă și internați în aceste zile în spitalele din cele trei orașe. Prin campanie, inițiatorii își propun să mobilizeze în perioada 24 noiembrie – 24 decembrie un număr de 1.000 de donatori de plasmă convalescentă dintre pacienții vindecați de Covid 19 care au prezentat forme ușoare și medii ale bolii.

Campania va avea și o pagină dedicată, plasmaesteviata.ro, unde vor fi prezentate date la zi ale donatorilor din cele trei centre,dar și o pagină de Facebook, https://fb.com/plasmaesteviata.

Unul dintre medicii implicați în campanie, Eduard Egri, arată că donarea de plasmă este în perioada actuală o procedură care salvează vieți, așa cum este și donarea de sânge.

Judecătorul Cristi Danileț, din partea Vă ajutăm din Cluj, a spus că respectiva campanie este una care îndeamnă la solidaritate și că speră că această campanie să continue și după Crăciun.

„Plasma e darul de Crăciun este și o modalitate de a da mai departe ceva din această șansă personală a dezvoltării unei forme ușoare, fiindcă potrivit studiilor plasma recoltată de la un singur donator poate salva 3 vieți” a semnalat medicul Laura Ghibu, născută în Sibiu, stabilită în Suedia.

Grupurile de sprijin Vă ajutăm din Sibiu, Vă ajutăm din Cluj și Vă ajutăm din Timișoara reunesc în prezent peste 20.000 de membri. Ele sunt constituite drept comunităţi ce activează în mediul online, fiind fondate pe Facebook încă de la începutul pandemiei de Covid 19 în România, ca un răspuns al cetățenilor la agresivitatea noului tip de Coronavirus. Personalul medical şi organele de ordine au beneficiat în perioada stării de urgenţă de echipament de protecţie prin implicarea activă a celor trei grupuri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu