Închide

Campanie nouă marca Someș Delivery. Asociația care a adus Someșul în viața orașului cere Primăriei să cumpere și să restaureze ultima clădire din Cluj care explică numele și vechea utilizare a Canalului Morii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 22, 2024 0 464

Inițiativa Someș Delivery, cea care

Moara de Hârtie sau Moara Iezuită este cea mai veche clădire cu caracter industrial din Cluj-Napoca. A fost construită în secolul al XVIII-lea de către ordinul iezuit și se află în Parcul Rozelor, lângă Canalul Morii.

Este ultima clădire care mai explică numele Canalului Morii și păstrează memoria utilizării sale inițiale.

Canalul a rezultat în urma regularizării unor brațe ale Someșului tocmai în scopuri hidrotehnice, iar anterior au existat și mori mai vechi de-a lungul canalului, care au dispărut între timp. Moara de Hârtie și Canalul Morii fac parte din patrimoniul industrial al orașului. Însă, în ciuda statutului de monument de clasa A al clădirii, aceasta se află într-o stare avansată de degradare.

Noi credem că Moara de Hârtie ar merita să devină o clădire publică și că Parcul Rozelor și Canalul Morii ar avea nevoie de dotări publice cu acces nelimitat.

Ne imaginăm Canalul Morii ca un fir de apă amenajat prin soluții bazate pe natură și ca un traseu pietonal continuu. De aceea, Someș Delivery, împreună cu Someșul Nostru și Verde pe Canalul Morii, cer autorităților publice preluarea și restaurarea Morii de hârtie.

Activiștii au lansat și o întrebare pentru clujeni “Voi ce v-ați imagina în vechea Moară?”. Deja, clujenii au arătat că a existat un proiect de reabilitare și refuncționalizare a Morii de Hârtie de către un investitor privat, după planurile originale aflate la Budapesta ( cu funcțiune publică pentru un Centru pentru recuperarea sportivilor cu incapacități temporare, funcțiune compatibilă zonei sportive adiacente) dar a fost refuzat de primărie pe motiv de precedent pentru alte construcții în zonă. “Între timp în aceeași zonă s-au construit blocuri și o bază sportivă cu acces limitat”, mai arată aceștia.

Planuri vechi și simulări cu proiectul de reabilitare a Morii



(Mircea PF/Facebook)

Someș Delivery este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului. Până acum preocupările activiștilor s-au legat de activarea unor spații din Cluj-Napoca. În ultimii ani s-au organizat Ediții Someș Delivery în Florești, zona industrială din Cluj-Napoca, Apahida, Gilău și au militat pentru proiectul Someșul Culoar Verde- Albastru.
Pe termen lung, principalul obiectiv este reducerea poluării Someșului, prin inițierea unei colaborări instituționale între administrațiile din  Zona Metropolitană a Clujului.

sursa foto cover: Someș Delivery

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare