Închide

CAMPANIE ACTUALDECLUJ.RO. AȘTEPTĂM ADEVĂRATUL URBANISM DE BUN SIMȚ. CAPITOLUL PUG. Arhitectul șef al orașului: După aprobarea noului PUG, ne ocupăm de malurile Someșului

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 23, 2014 0 584

„S-au acceptat doar cererile raționale ale cetățenilor privind modificare documentației noului PUG”, spune arhitectul șef al municipiului, Ligia Subțirică. Cea care coordonează activitatea de urbanism a orașului este convinsă că din 2015  administrația locală va lucra mult mai bine după noile reguli de construire, chiar dacă a avut și unele reticențe cu privire la lucrul efectiv cu noul PUG. Chiar se dorește o creștere a importanței râului Someș în oraș iar primăria și-a făcut planuri urbanistice în acest sens.

„După avizul Consiliului Județean, Planul Urbanistic General se va discuta cu consilierii, apoi comisia de recepție a primăriei va face formalitățile de preluare. În decembrie, la final, vom avea noul PUG în vigoare. Ceea ce pot spune este că majoritatea cererilor cetățenilor, cele raționale, au fost îndeplinite. Am avut unele obiecții cu privire la complexitatea documentație din punctul de vedere al funcționarilor din structura de specialitate a primăriei. Acum considerăm că vom lucra mai bine din luna ianuarie. Într-adevăr regulamentul de urbanism este mai detaliat. Desigur că primăria ar vrea și eu îmi doresc un compatiment de urbanism mai numeros, dar acest lucru ține de găsirea cadrului legal. De cealaltă parte cetățenii trebuie să înțeleagă că atunci când au parcele înguste pe care, în mod normal,  nu pot construi, că trebuie să accepte corecții și reașezări de parcele printr-o documentație realizată în comun cu vecinii. Vorbim de PUZ-uri pe noul PUG pe care, dacă vor să contruiască trebuie să se conformeze regulilor”, a explicat arhitetcul Ligia Suirică.

Regulementul de zonă centrală, în litigiu. Primăria se va ocupa de Someș

Cu perspectiva adoptării noilor reguli de construire în luna decembrie de către Consiliul Local și a preluării lor de către comisia de recepție a primăriei, arhitectul-șef al municipiului spune că de la anul și administrația locală are planuri de a face ordine în oraș.

„Primăria face Planuri Urbanistice Zonale doar pentru obiectivele de inters public. Nu poate iniția ea PUZ-uri pe terenuri private, chiar în zonele noi de urbanizare a orașului. Noi vrem să facem un PUZ pentru malurile Someșului, odată ce intră în vigoare noul PUG. La anul sperăm ca să lansăm concursul. Cu zona centrală suntem încă în proces cu arhitectul Ionel Vitoc care nu a mai predat PUZ-ul de zonă protejată primăriei”, a completat Subțirică.

Reticențele arhitectului șef al municipiului cu privire la noul PUG

PUG-ul din 1999 este nu numai depăşit de ceea ce s-a întâmplat în realitate în oraş, dar a avut şi foarte multe greşeli. În momentul de faţă este un instrument cu care lucrăm foarte greu. Trebuie să fim conştienţi de faptul că în primăria aceea lucrează funcţionari. Nu sunt arhitecţi şi urbanişti cu vechi state de muncă şi care să poată aprecia după competenţa şi după judecata lor o situaţie. Am văzut nenumărate certificate de urbanism și funcționarul ăla trebuie să scrie acolo: regim tehnic, regim juridic, regim economic. Dacă nu îi oferim ceva prin care să poată să identifice ușor ce are el de făcut… despre asta este vorba cine aplică regulamentul? Trebuie ca documentul să aibă o formă sintetică, care poate fi preluată în certificat. Așa e peste tot în țară” , spunea în septembrie arhitectul șef al orașului.

Citește și :

Campanie Actualdecluj.ro. Așteptăm adevăratul Urbanism de Bun-Simț! Funcționarii Primăriei citesc greu “Limba Urbanismului”. O recunoaște “șeful” lor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.