Închide

Calul troian a asigurat PSD-ului o primă victorie

Actual de ClujPolitica by Cosmina Fernoaga - iun. 12, 2014 2 371

Miza PSD-ului a fost aceea de a nu-l lăsa pe PNL-istul Mihai Seplecan să ajungă președinte al Consiliului Județean, nici măcar pentru două, trei zile.  Și în ciuda faptului că a rămas în minoritate în forul deliberativ, PSD a reușit să demonstreze că își poate impune voința. Cu tot sprijinul acordat liberalilor de către PDL, rezultatul alegerilor de ieri din plenul Consiliului Județean a fost acela pe care l-a promis președintele PSD, Remus Lăpușan: „Stați liniștiți, Seplecan nu va ajunge la șefia Consiliului Județean”.

DSC_0064

Cărțile păreu făcute, astfel că era greu de crezut că Mihai Seplecan nu va fi învestit cu atribuții de președinte la nivelul Consiliului Județean, în locul colegului său de partid, Horea Uioreanu, care se află în arest de mai bine de zece zile. Seplecan și-a făcut toate calculele, a avut grijă ca senatorul Marius Nicoară, liderul PNL Cluj, să-i facă jocul până la capăt, s-a asigurat că poate obține cele 19 voturi necesare pentru numirea sa în funcție, a primit garanție, pe linie ierarhică, că toți consilierii PDL îi vor sta alături, că-l vor sprijini politic și chiar și juridic, și părea că nimic nu-i mai poate sta în cale.

Sigur, mai erau câteva mici aspecte nefavorabile, de care, însă, liberalii au avut grijă să se ocupe. În afară de Uioreanu, DNA a mai eliminat un consilier liberal (Rareș Pop) și  în mod normal locul acestuia în cadrul forului trebuia ocupat de un PSD-ist (Cristian Matei), conform listei comune a USL, cu care PSD și PNL defilase în campania alegerilor locale.  Fostul lider USL, Marius Nicoară s-a gândit că singura soluție, pentru a-l ajuta pe Seplecan, este aceea de a se da plecat din țară pentru a nu fi nevoit să semneze numirea reprezentantului PSD. Așa se face că fără semnătura lui Nicoară, Cristian Matei nu a putut intra în cadrul forului să-și preia mandatul de consilier. Fără Cristian Matei, șansele PSD de a respinge acțiunea PDL-PNL scădeau, iar liberalii știau lucrul acesta. Degeaba a apelat liderul PSD, Remus Lăpușan, la un executor judecătoresc, pentru a-l obliga pe Nicoară să semneze. Nimeni nu avea cum să-l oblige să semneze ceva, atâta timp cât acesta lipsea. Seplecan, cel care a preluat atribuțiile lui Nicoară pe perioada cât acesta a lipsit, a refuzat să semneze, susținând că nu e treaba lui să facă lucrul acesta.

Pentru  fi sigur că obține 19 voturi, Seplecan l-a curtat intens pe consilierul PP-DD, Axente Husar. De ziua sa, Seplecan l-a invitat în mod special pe Husar la petrecerea pe care a ținut-o într-o pensiune scumpă din Săvădisla. Pe parcursul ședinței de ieri i-a tot dat mesaje telefonice acestuia, amintindu-i diverse lucruri, de genul: „tu ești fratele meu”. Ca să fie și mai sigur că-l ține sub control, Sepelcan a chemat și câțiva consilieri PP-DD din Ciucea. Aceștia au venit pregătiți să-l intimideze pe Husar, i-au strigat că ei l-au făcut ceea ce este. Numai că Husar, verigă slabă, după cum a simțit și Seplecan de altfel, tot a defectat, și nu într-un moment oarecare, ci tocmai în cel favorabil PSD-ului. El a motivat că a „greșit”, că nu a înțeles exact procedura de vot.

Iar PSD-iștii n-au avut ajutor doar de la Husar, în demersul de a-l ține pe Seplecan pe linie moartă, în cele câteva zile de care prefectul lor, Gheorghe Vușcan, are nevoie pentru a suspenda Hotărârile prin care a fost numită noua conducere a Consiliului Județean. Ei au mai contat pe un vot, unul care a venit chiar din sânul PDL. Degeaba au fost instruiți „la sânge”  democrat liberalii să acționeze în favoarea lui Seplecan, să-l sprijine pe acesta și să demonstreze că au intrat într-o alianță adevărată cu PNL. Cel puțin un consilier PDL, Andrea Morar, avea să-și „greșească”  votul în același moment cheie, asemeni lui Husar, când Seplecan trebuia numit vicepreședinte pentru a putea prelua atribuțiile președintelui Horea Uioreanu. Sigur, și Morar a motivat că a greșit, însă, nu se poate să nu amintim că vorbim despre soția liderulului organizației de tinert a PSD, Dan Morar. Sigur, social-democrații au ținut să precizeze că sub nici o formă nu i-au cerut colegului lor Dan Morar să-și convingă nevasta să „greșească” într-un moment cheie. Întâmplarea face că ea a greșit. Cel mai probabil, din pricina emoțiilor a uitat să scrie „NU” în dreptul PSD-istului Ioan Oleleu și s-a mulțumit să pună doar un „DA” în dreptul lui Mihai Seplecan, astfel că votul ei a fost declarat nul și așa s-a transformat într-un veritabil cal troian al PSD.

Pentru ca Seplecan a vrut să știe clar cine cum votează le-a cerut susținătorilor săi să utilizeze pixuri colorate. Încrederea lui Seplecan a crescut când a constatat că la punctul care viza retragerea PSD-istului Ioan Oleleu din funcția de vicepreședinte, s-a votat corect, favorabil. Oleleu a fost retras cu 19 voturi și urma ca el să-i ia locul, tot cu 19 voturi, ceea ce i-ar fi adus posibilitatea să preia atribuțiile de președinte. Numai că Mihai Seplecan a luat 17  și nu 19 voturi, și visul său s-a spulberat. Ordinea de zi a mers mai departe cu numirea, din partea PDL, a lui Horațiu Cătărig, în funcția de vicepreședinte. Acesta a fost votat cu 25 de voturi, ceea ce presupune că a obținut sprijin nu doar de la colegii săi, ci și de la UDMR și chiar și de la PSD.

Povestea s-ar fi terminat așa, cu numirea lui Cătărig vicepreședinte și cu Vakar Istvan vicepreședinte cu atribuții de președinte, perfect convenabil, pe moment, pentru PSD.  Pe moment, pentru că liderii social-democrați aveau, oricum, de gând să atace Hotărârea privind retragerea lui Ioan Oleleu din funcția de vicepreședinte, iar în sensul acesta au destule argumente legale. Numai că PDL-istul Călin Tuluc a insistat pentru organizarea unei ședințe de îndată, în vederea numirii celui de-al doilea vicepreședinte, în persoana lui Mihai Seplecan. Degeaba au insistat social-democrații că nu există temei pentru urgența unei astfel de ședințe, degeaba s-au retras din sală, în final s-a trecut la vot iar Mihai Seplecan a obținut cele 19 voturi pe care le vâna de la bun început. S-a arătat mulțumit și cu o astfel de performanță, mai ales că ar fi fost destul de trist pentru el să plece acasă cu mâna goală având în vedere că  la ședința de ieri a venit  însoțit de tot soiul de personaje. A fost prezent parlamentarul Ludovic Orban, care nu s-a sfiit să facă pe secretarul în Consiliul județean, să dea sfaturi și indicații prețioase coaliției PNL-PDL.  Au fost și primari, consilieri de prin comunele clujene, amici de partid, chiar și indivizi cu conexiuni în lumea interlopă.

 

 • author photo two

  Cosmina Fernoaga

  Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

  2 comentarii

  1. Deci, ca o concluzie, a apucat si Szeplekan la (inca) o bucatica de ciolan… (pe langa postul de la Electrica).
   Mare efortul dar se pare ca merita, altfel n-ar fi apelat la „tot armamentul din dotare”…
   Astia care-s acolo, isi reprezinta propriile interese, nicidecum interesele celor care i-au votat si care le-au dat posibilitatea de a accede la aceste functii…

  Scrie un comentariu

  Articole similare