Închide

Calitatea educației de la Facultatea de Medicină din Cluj, recunoscută printr-o acreditare internațională

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 16, 2019 0 285

Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (UMF) este prima instituție de învățământ medical din România care primește acreditarea internațională pentru calitatea educației. Certificare reprezintă o recunoaștere a valorii instituției de învățământ, oferind un atu în plus absolvenților – transmite conducerea UMF.  În prezent, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca este instituția unde se înregistrează cei mai mulți studenți străini din România, numărul candidaților fiind constant în creștere. Ponderea studenților internaționali de la secțiile în limba engleză și limba franceză a crescut, în ultimii 10 ani, de la 30% la 45% din totalul studenților facultății, iar numărul acestora aproape că s-a dublat, de la 944 de studenți în 2008, la 1747 în 2019.

Diplomele obținute în cadrul Facultății de Medicină sunt recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în restul lumii, ceea ce conferă absolvenților avantajul integrării pe piața muncii, permițându-le să se adapteze în diverse sisteme de sănătate publică sau privată. Deschiderea europeană şi caracterul multicultural sunt susținute prin existența programelor de studiu în limbile engleză și franceză, pe lângă cel în limba română. Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca este printre puținele instituții din lume care oferă un program de studiu în trei limbi.

„Rezultatul vine ca urmare a raportului favorabil întocmit în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociația Școlilor de Medicină Europene) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale), ambele cu sediul în Germania. Procesul de evaluare a fost realizat după standardele WFME (World Federation of Medical Education), întâlnirea cu evaluatorii având loc în perioada 6-9 mai 2019. Este prima facultate de medicină din România care a fost evaluată după aceste standarde, pentru recunoașterea internațională a diplomelor fiind necesar ca, până în anul 2023, la nivel mondial toate facultățile de medicină să fie evaluate după aceste standarde, care au rolul să certifice calitatea serviciilor educaționale oferite” – se arată în comunicatul de presă transmis de UMF Cluj Napoca.

În urma vizitei efectuate de comisia de evaluare s-au analizat numeroși indicatori care au servit ca bază pentru stabilirea nivelului de calitate din procesul educațional: misiunea și rezultatele Facultății de Medicină, planul de învățământ, resursele, metodele și instrumentele educaționale folosite, examinarea studenților, corpul academic, studenții, evaluările programului de studiu, guvernanța și administrația, precum și inovația și reînnoirea continuă.

„Această certificare este rezultatul muncii colectivului excepțional de cadre didactice pe care sunt mândră să îl am alături și al studenților noștri deosebit de valoroși. Calitatea studiilor în cadrul UMF Cluj Napoca este deja o tradiție pe care o ducem mai departe prin efort constant investit în inovare și reînnoire. Numărul tot mai mare de studenți români și străini care aleg universitatea noastră este o certificare în plus a calității muncii noastre. Desigur că ne dorim ca cei ce termină studiile la UMF Cluj Napoca să rămână în țară și să continue ceea ce au început aici, însă dacă alegerea lor va fi să meargă spre alte lumi, ne bucurăm că îi putem susține dincolo de granițe cu această nouă certificare”, a comentat decanul Facultății de Medicină, Anca Buzoianu.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare