Închide

Călin Popescu Tăriceanu, apel către toți președinții de partide din țară

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - mai 23, 2019 0 118

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis o scrisoare tuturor președinților de partide din țară, pentru a le propune să colaboreze în noua legislatură a Parlamentului European. Concret, Tăriceanu le sugerează liderilor politici ca periodic, să existe o reuniune a grupului europarlamentarilor romani, unde sa fie puse in discutie teme precum ridicarea MCV sau intrarea in Spatiul Schengen. „Fac acest apel către toate partidele politice: este mai important interesul national, care trebuie să ne conducă la ideea unei Românii puternice, capabile să își promoveze interesele în Parlamentul European și Uniunea Europeană. De aceea, am redactat o scrisoare pe care astăzi o voi trimite tuturor liderilor partidelor politice, în care le propun teme asupra cărora să reflectăm împreuna, precum aderarea la Spațiul Schengen, MCV (mecanismul de cooperare si verificare – n.red.), creșterea fondurilor de coeziune, refuzul condiționării alocării fondurilor structurale pe alte criterii decât cele economice, dar si alte teme. Lista nu vreau eu să o închid, trebuie să propuna și alții. Trebuie să functionăm așa cum funcționeaza celelalte țări, să existe periodic o reuniune a grupului europarlamentarilor români la care se fixează niște teme de interes national”, a precizat presedintele Senatului, în interviul acordat publicației DC News. Tăriceanu a mai spus că reuniunile ar putea avea loc lunar, iar leadership-ul ar putea fi asigurat prin rotatie, de fiecare partid în parte.

„Exportul disputelor interne catre PE trebuie să se termine. Dacă ar fi lunare aceste reuniuni, atunci leadership-ul ar putea fi asigurat prin rotație. Parlamentarii ALDE să aibă într-o lună, apoi USR, PNL etc. Pe mine mă interesează temele care ar putea să fie transformate în teme în care poziția noastră să fie consensuală (…) Trebuie o formula care sa dea increderea tuturor că vocea lor este auziă. Dezbaterile sa fie concentrate pe subiectele mari, să le lasam pe cele ale partidului. Cred ca aceasta formula merita sa fie analizata si astept si un raspuns la propunerea asta”, a spus Tăriceanu. El a mai adăugat că istoria ne-a învățat că mult prea adesea „neprietenii țării și-au atins scopurile atunci când au reușit să stârnească conflicte între partidele din țară”: „A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinați și să învățăm să luptăm împreună pentru poporul care ne alege pentru că, urâand povața marelui Ion I. C. Bratianu de acum un veac, fiți cât de modești pentru persoana dumneavoastră, nu fiți modești pentru poporul pe care îl reprezentați”

Temele propuse de  ALDE:

– admiterea României în spațiul Schengen;

– ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare;

– creșterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate;

– refuzul condiționării alocării fondurilor structurale în următorul exercițiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv și interesat, condiționare ce nu corespunde literei și spiritului tratatelor;

– obținerea pentru fermierii români de subvenții egale cu cei din tările vestice;

– blocarea tuturor ințiativelor de tip protecționist (cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate 1) menite să îngrădească accesul intreprinzătorilor și lucrătorilor români la piața unică europeană.

COMANDAT de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Cod unic de identificare al mandatarului financiar 41190002.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu