Închide

Buget mai mic ca în 2015 pentru investițiile primăriei. Unde vor merge banii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 07, 2016 0 294

Să terminăm proiectele de anul trecut, să mai luăm troleibuze, să începem cartierul din Borhanci și să ne apucăm de orașul imovației din Lomb. Așa începe lista de investiții propusă de primarul Emil Boc pe bugetul din acest an, estimat la circa 247 de milioane de euro. Bugetul de dezvoltare din care se vor susține investițiile este mult mai mic ca cel de anul trecut, cu aproximativ 25 de milioane de euro. Din cei aproape 80 de milioane de euro la cât este estimat se vor susține proiectele începute în 2015 (mare parte cu bani europeni) și se va demara și proiectul cartierului de locuințe din Borhanci sau se vor mai face pași pentru modernizarea parcului Companiei de Transport Local prin cumpărarea de troleibuze noi.

Proiectul de buget a fost postat pe situl primăriei și este până în 22 ianuarie în faza de concultare publică când orice persoană interesată poate face obvervații și completăți. După această dată, bugetul urmează să intre în dezbatere pentru aprobare la Consiliul Local.

Valoarea bugetului general este de 1.116.388.238 lei (circa 247 de milioane de euro) din care bugetul de functionare reprezinta 767.953.238 lei, respectiv, bugetul de dezvoltare 348.435.000 lei (circa 79 de milioane de euro).Proiectul de buget a fost construit avand in vedere o serie de prioritati pentru acest an.

CU CE BANI A ÎNCEPUT ANUL TRECUT PRIMARIA – E gata proiectul de buget al orașului pe 2015. Primăria are peste 1,1 miliarde de lei și o propunere de cheltuire a banilor

Potrivit primarului Emil Boc investițiile primăriei din acest an se vor concentra pe terminarea proiectelor cu bani europeni începute în 2015: drumul Făget, centrele de afaceri de pe dealul Lomb, drumul din Lomb, lucrările de modernizare de la școala Agârbiceanu, liceul Avram Iancu și liceul Mihai Eminescu.

Alți bani vor merge către modernizarea transportului public din Cluj-Napoca și anume cumpărarea de noi troleibuze (6 susținute cu bani de primăriei și 4 cu bani ai companiei de transport), dar și de autobuze electrice în cadrul proiectului cu fonduri elvețiene câștigat de municipalitate. Tramvaie se vor cumpăra dor prin inițierea unui proiect pe fonduri europene. „Pe asta ne concentrăm anul acesta, pe modernizarea și prioritizarea transportului public. Studiul de mobilitate ne spune că în 2014 foarte multe mașini intră zilnic pe din Florești în Cluj. Datele de anul acest ne spun că avem 60.000 de mașini care intră și ies zilnic din oraș. Deci trebuie să oferim o alternativă oamenilor să aibă un transport în comun modern pe care să îl folosească. Dacă la 7.05 se urcă de la capătul din Florești în autobuz, atunci să ajungă la 7.45 în cealaltă parte a orașului”, a spus primarul Emil Boc.

Alte proiecte menionate de primar și incluse pe lista de priorități bugetare vizează modernizarea podului Tranian, a podului Porțenului și a pasarelei pietonale din Grigorescu, dar și continuarea proiectului de pietonalizare a pieței Unirii sau modernizarea ștrandului Sun (bazin olimpic acoperit cu balon căruia primarul i-a spus transpformarea ștrandului Sun într-un aqua park modern) și a pieței Oser din subordinea Regiei Autonome a Domeniului Public  (proiecte începute tot anul trecut).

Ca proiecte noi ale bugetului din 2016, primarul a pus pe tapet noul cartier de case Borhanci. Adică fostul proiect Casarom pe care primăria l-a reșapat prin demarearea unor noi studii de urbanism care să configureze respectivul cartier. Soluția va fi aceeași ca și în vechiul proiect a lui Funar – clujenii vor putea să-și concesioneze teren și să-și construiască case, iar administrația ar trebuie să se ocupe de echiparea zonei cu rețele de infrastructură. Primarul i-a spus acum cartier pe 78 de hectare.

În același spirit, Boc a ținut să menționeze că și anul acesta primăria se va implica în celelălalt proiect de cartier cu 100.000 de locuitori în 10 ani – Cluj Innovation Park din Lomb, proiectul lăudat de Comisia Europeană. Adică că vor fi terminate studiile de fezabilitate și prefezabilitate ca mai apoi să se găsească investitorii (și desigur miliardul de euro) care să facă acest proiect în Lomb, unde și primăria își va termina proiectele pionier pentru viitorul oraș al inovării – centrul pentru industrii creative, centrul TEAM și drumul.

Un alt proiect prioritar este baza sportivă din Gherogheni pe care primăria o face în parteneriat cu Compania Națională de Investiții dar și susținerea proiectelor Capitalei Culturale Europene Cluj-Napoca și a alocărilor pentru cultură, sport, culte și sănătate, cel puțin la nivelul financiar din 2015.

În forma scrisă de primărie lista de priorități suna așa:

1. Sa punem in circulatie 10 troleibuze articulate noi. Sa achizitionam noi autobuze, troleibuze si tramvaie, din bugetul local, fonduri europene si elvetiene. Prioritizarea transportului in comun si construirea de parkinguri.
2. Sa mentinem gratuitatile la transportul in comun pentru pensionari, studenti si elevi.
3. Sa finalizam etapa a doua a reabilitarii Pietei Unirii si pietonalizarea laturii de vest.
4. Sa asiguram functionarea permanenta a compartimentului de primire urgente de la nivelul Spitalului Clinic Municipal „Clujana” si sa continuam modernizarea acestuia. Sa sustinem financiar si celelalte spitale clujene care nu sunt in subordinea Primariei si Consiliului local.
5. Sa demaram reabilitarea podurilor: Traian, Portelanului, puntea pietonala din Grigorescu.
6. Sa finalizam reabilitarea strazii Faget si investitiile din zona Lomb.
7. Sa derulam concursuri de solutii vizand reabilitarea Turnului Pompierilor, reabilitarea zonei Cetatuie, valorificarea Somesului si amenajarea unor zone de agrement pe malurile raului.
8. Sa finalizam noul complex sportiv si de agrement din cartierul Gheorgheni in parteneriat cu Compania Nationala de Investitii, in zona fostului cartodrom, pe 9,4 hectare.
9. Sa continuam programul de dezvoltare a retelei de crese. Sa finalizam cresa de pe strada Episcop Nicolae Ivan si sa incepem lucrarile la o noua cresa in cartierul Grigorescu.
10. Sa acordam burse scolare pentru toti elevii care indeplinesc conditiile legii.
11. Sa finalizam reabilitarea si dotarea a trei scoli: „Avram Iancu”, „Mihai Eminescu” si „Ion Agȃrbiceanu” si sa demaram reabilitarea pentru „George Cosbuc” si „Sigismund Toduta”.
12. Sa pregatim proiectul „Case pentru clujeni” – un nou cartier pentru tineri in zona Borhanci si sa realizam studiile necesare pentru dezvoltarea proiectului Cluj Innovation City.
13. Sa acordam in integralitate facilitatile fiscale pentru companiile din parcurile industriale si sa mentinem facilitatile fiscale pentru constructia cladirilor „verzi”.
14. Sa transformam strandul Sun intr-un aquapark modern prin resurse proprii. Primul pas va fi modernizarea bazinului olimpic si acoperirea acestuia cu un balon presostatic cu tripla membrana, cu dimensiunea de 64 x 37,3 x 10 metri, care va permite sa fie folosit si pe timp de iarna. De asemenea, in incinta complexului va fi amenajat un patinoar.
15. Sa finalizam reabilitarea pietei de vechituri (Oser) de pe strada Bobalnei nr. 65.
16. Sa incepem activitatile culturale si educative la cinematograful Dacia. Sa continuam demersurile pentru preluarea Parcului Feroviarilor in vederea transformarii lui intr-un parc public.

sursa foto: Emil Boc (Pagina Oficială) – Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.