Închide

Buda, primul liberal care recunoaște eșecul partidului său în negocierea admiterii României în Schengen: PSD și Partidul lui Cioloș jubilează în România, în aceste momente. PNL va avea foarte mult de suferit în țară, dacă nu suntem acceptați în Schengen

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 08, 2022 0 937

Lider al PNL Cluj și președinte al Comisiei de Arbitraj din PNL, eurodeputatul Daniel Buda este primul liberal care a recunoscut că grupul politic european din care face parte partidul său a eșuat lamentabil în negocierile privind aderarea României la spațiul Schengen. Liderii Austriei care se opun aderării României la Schengen conduc un partid care de asemenea este membru al PPE (Partidul Popular Eurpean). Astfel, Buda i-a reproșat președintelui PPE, Manfred Weber, că nu și-a folosit toate pârghiile politice pentru a-i face pe austrieci „să se alinieze” și să dea un vot favorabil României.

Președintele PNL Cluj a mai avertizat că opoziția manifestată de Cancelarul Austriei și a guvernului austriac în privința aderării României la spațiul Schengen va aduce un mare deserviciu PNL-ului în România și că PSD și partidul lui Dacian Cioloș (RENEW) jubilează acum în țară.

„Manfred, vreau să te informez că dacă se refuză intrarea României în Schengen, Partidul Național Liberal va avea enorm de suferit, iar noi nu ne dorim acest lucru. Este imposibil, stimați colegi, să explicăm acasă de ce un partid ca PPE cu un guvern condus de un membru al Partidului Popular European refuză intrarea României în spațiul Schengen, când toate datele tehnice vin și spun că România este în regulă (…) Dacian Cioloș jubilează în România, după cum și socialiștii jubilează în România și aruncă întreaga responsabilitate în spatele Partidului Popular European”, a spus Daniel Buda în discursul său, în Parlamentul European.

El a adăugat că pentru cât au făcut reprezentanții PPE le mulțumește, însă nu are cum să nu consemneze întreaga situație care arată foarte rău în acest moment pentru liberali și pentru România și că responsabilitatea nu poate fi decât a PPE, de vreme ce atât socialiștii, cât și RENEW au făcut tot ceea ce s-a putut pentru a rezolva diferendele cu Suedia și Olanda pe liniile partidelor lor.

„Dragă Manfred, ești președintele Partidului Popular European. Întreaga responsabilitate a acestui eșec revine Partidului Popular European. Știm foarte bine că socialiștii au avut o problemă cu suedezii, au rezolvat-o. RENEW a avut o problemă cu Mark Rutte, au rezolvat-o. Deja, Dacian Cioloș jubilează în România, după cum și socialiștii jubilează în România și aruncă întreaga responsabilitate în spatele Partidului Popular European. Stimați colegi, vorbim în momentul de față de o țară care respectă toate condițiile posibile și imposibile pentru a accede în spațiul Schengen. Am avut misiuni de evaluare, inclusiv din Austria. 17 persoane au fost prezente, care n-au avut absolut nimic de obiectat cu privire la garanțiile de securitate și legat de ceea ce înseamnă statul de drept. Am avut o misiune specială din partea Olandei care în același timp a concluzionat, în aceeași logică, că nu mai există niciun motiv ca România să nu intre în spațiul Schengen. Astăzi, însă, ne confruntăm cu o problemă din partea Austriei care vine și spune că are o problemă în interior cu migrația clandestină. Stimați colegi, România nu se află pe ruta balcanică, pe ceea ce înseamnă această rută de migrație clandestină, să fie foarte clar! Nu putem să fim noi responsabili de ceva ce nu funcționează la nivelul altor state membre. Se știe care este problema, de fapt: Serbia-Ungaria-Austria. Și atunci vă întreb, cum se poate ca România să fie sancționată din acest motiv? Spuneam mai devreme că vrem ca în 2024 să fim un partid puternic, un partid care să aibă mai mulți membri. Manfred, vreau să te informez că din păcate dacă se refuză intrarea României în Schengen, Partidul Național Liberal va avea enorm de suferit, și nu ne dorim acest lucru”, a spus Buda.

Având în vedere că România a fost respinsă, joi, oficial, la vot în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), rămâne să vedem cum vor decurge în continuare relațiile dintre partidele europene membre PPE, dat fiind că Daniel Buda a amenințat că PNL nu va mai sta la masă cu partidul Cancelarului Austriei, Karl Nehammer.

„Manfred, și eu sunt președinte de organizație într-o regiune. Eu știu care sunt mecanismele instituționale pe care le are la îndemână un președinte de structură, în momentul în care cineva iese din logica partidului. Și astăzi, îți spun foarte clar, că dacă se păstrează poziția Cancelarului Austriei de a respinge intrarea României în Schengen, e un partid și un președinte care se pun de-a curmezișul principiilor și valorilor în care crede PPE. Este dreptul Cancelarului Austriei, dar în același timp eu cred că este și dreptul nostru să cerem ca partidul său să fie dat afară din PPE. Nu cred că putem să stăm mai departe la masă cu un președinte de partid care nu respectă principiile și valorile democratice pe care noi le verbalizăm în diverse ocazii, despre care spunem că trebuie să fie respectate, că deciziile trebuie să fie luate pe bază de date. Este în regulă când trebuie să luăm decizii, dar de fapt vedem că ele nu au nimic de-a face cu realitatea. (…) Austria trebuie să știe că orice acțiune are și o consecință și să fie foarte clar că nu vom sta cu mâinile în sân, România, Croația și Bulgaria merită să fie în Schengen”, a amenințat Buda în discursul său.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.