Închide

Analiza industriei: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași sunt principalele hub-uri IT& C din România. Clujul are cei mai mulți absolvenți în domeniu, după capitală

EconomieIT by Kristina Reştea - feb. 14, 2022 0 462

București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași sunt principalele hub-uri IT& C din România, concentrând peste două treimi atât din numărul angajaților, cât și din numărul absolvenților TIC, arată datele  publicate în Studiul privind impactul industriei de software si servicii IT in economia Romaniei, realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Clujul are cel mai mare număr de absolveți din țară.

Industria IT& C se confruntă în continuare cu un puternic deficit de forță de muncă. În ultimul deceniu, industria de software și servicii IT a avut un singur an de scădere din punct de vedere a numărului de angajați, iar sectorul IT și Telecomunicații a ajuns să angajeze aproximativ 179.000 de persoane, adică circa 2,7% din totalul salariaților.

În cadrul acestui sector, cea mai mare pondere (circa 67%) îi revine industriei de software și servicii IT, care în 2019 angaja în jur de 120.000 de persoane, iar în 2020 peste 130.000. Astfel, în jur de 7 din 10 salariați din sectorul IT și Telecomunicații lucrează în industria de software și servicii IT, ceea ce o plasează în Top 5 industrii din România după numărul de angajați, alături de transporturile terestre, industria alimentară, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și fabricarea de autovehicule.

Industria de software și servicii IT are o dinamică extrem de accelerată a efectivului de angajați, cu o rată de creștere anuală compusă de circa 11% în ultimii 5 ani pentru care sunt date disponibile, peste
nivelul celorlalte industrii din România.

“În fiecare an, efectivul de salariați din industria de software și servicii IT se mărește, în medie, cu peste 9.000 de persoane, echivalentul populației unui oraș mic din România. Totuși, această creștere nu reflectă întregul potențial de dezvoltare a industriei de software și servicii IT, ținând cont de faptul
că această industrie se confruntă cu un puternic deficit de forță de muncă”, arată autorii studiului.

În ultimul deceniu, industria de software și servicii IT a avut un singur an de scădere din punct de vedere a numărului de angajați (2008-2009), pe fondul recesiunii economice globale, când efectivul de salariați din industria de software și servicii IT a scăzut cu aproximativ 9%, lucru care nu s-a întâmplat în celelalte industrii analizate (top 5). În aceeași perioadă (2008-2009) numărul mediu de angajați din economia națională a scăzut cu circa 5%, dar scăderea efectivului de angajați a continuat până în 2011.

 

Grafic: ANIS

 

“Reziliența industriei de software și servicii IT la criza economică este dată nu doar de rapiditatea cu care aceasta a reluat ritmul de creștere – în 2010 numărul de angajați din această industrie creștea deja cu aprox. 4% în timp ce economia națională scădea cu circa 8%, ci și de viteza de dezvoltare. De mai bine de 10 ani efectivul de angajați din cadrul industriei de software și servicii IT se află pe un trend puternic ascendent, iar, în ultimii 5 ani, viteză de creștere este de circa 3-4 ori mai mare față de industria de transporturi terestre sau cea a fabricării de autovehicule (cele mai mari industrii din România după nr. de angajați)”, mai arată autorii studiului.

Domeniul se confruntă de ceva vreme cu o criză de personal. “Pentru companiile din România este din ce în ce mai dificil să ocupe locurile de muncă vacante adresate specialiștilor în tehnologia informației și a comunicațiilor. Conform anchetei realizate anual la nivelul UE privind utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor și a comerțului electronic în întreprideri, ponderea întreprinderilor care au întâmpinat dificultăți în ocuparea locurilor de muncă vacante destinate specialiștilor TIC a fost de 29% în 2011 și 33% în 2016. Cu toate acestea, această pondere a crescut brusc începând cu 2017, atingând un vârf în 2018 (circa 90% – cea mai mare valoare înregistrată la nivelul Uniunii Europene, reflectată și în valoarea maximă atinsă de numărul locurilor de muncă vacante în sectorul Informații și Comunicații în perioada analizată)”, se arată în analiză.

Cu toate că există o cerere ridicată de specialiști în tehnologia informației și a comunicațiilor, oferta de forță de muncă rămâne o problemă, subliniază ANIS. Numărul de absolvenți TIC crește într-un ritm mai lent comparativ cu evoluția efectivului de salariați, fiind insuficient pentru a acoperi necesarul cantitativ și calitativ de forță de muncă din sector.

“Disponibilitatea specialiștilor TIC este limitată și din cauza emigrării, un fenomen care afectează întreaga economie. În 2019, un raport al Băncii Mondiale estima că ~40% dintre absolvenții de învățământ superior din România cu vârste cuprinse între 24-64 de ani au emigrat. În plus, cererea globală de forță de muncă TIC, precum și gradul general bun de pregătire al capitalului uman român cresc oportunitățile de emigrare”, spun reprezentanții ANIS.

În 2019, circa 8.700 de absolvenți în învățământul superior au avut specializarea în tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, în creștere cu aprox. 22% față de 2014. Astfel, circa 7 din 100 de absolvenți din România s-au specializat în tehnologia informațiilor și comunicațiilor, ceea ce plasează România pe locul 5 în UE din punct de vedere a ponderii absolvenților TIC în numărul total de absolvenți, imediat după țări precum Malta, Estonia, Irlanda sau Finlanda. Specializarea TIC rămâne una atractivă în rândul studenților din România, înregistrând a doua cea mai mare rată de creștere a numărului de absolvenți, după Științele educației/ pedagogice. Totuși, pentru a răspunde necesarului de forță de muncă din sector, ritmul de creștere a numărului de absolvenți TIC ar trebui să fie și mai alert, spun cei de la ANIS.

În mod deloc surprinzător, existența unor centre universitare specializate joacă un rol important în dezvoltarea sectorului TIC la nivel regional, subliniază analiza. Astfel, București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași sunt principalele hub-uri TIC din România, concentrând peste două treimi atât din numărul angajaților, cât și din numărul absolvenților TIC. Totuși, se poate observa o efervescență și în cazul unor centre mai mici, Sibiu, Brașov și Constanța înregistrând creșteri semnificative în ultimii 5 ani.

 

Grafic ANIS

 

Cluj-Napoca rămâne unul dintre cele mai puternice centre pentru această industrie: Clujul are peste 1.500 de companii IT, totalizând aproximativ 25.000 de angajați, arată datele reprezentanților industriei locale.

Vezi și:

Orașul în oraș de la Cluj: Industria cu 1500 de companii și 25.000 de angajați și perspectivele sale pentru 2022

 

În anul 2020, industria de software și servicii IT a generat în economia națională, prin efectul
direct, indirect și indus, o cerere totală de piață de aprox. 30 de miliarde de euro, adică echivalentul cifre totale de afaceri create de companiile active în județele Timiș și Cluj – cele mai mari județe
din România după cifra de afaceri, excluzând București) și o valoarea adăugată brută de aprox. 13,6 miliarde euro, echivalentul a circa 6,2% din PIB-ul României. Comparativ, tot județul Cluj – cel mai mare județ din România în funcție de PIB (excluzând București) – are o contribuție la PIB de circa 10-11 miliarde de EUR, arată datele ANIS.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare