Închide

Bogdan Aurescu, la CNN: România a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Rusiei

Sinteză știri naționale by Actual de Cluj - feb. 18, 2022 0 114

România a fost implicată în pregătirea acelui document al Statelor Unite înmânat la 26 ianuarie Federației Ruse la care Moscova a răspuns joi, a declarat, într-o intervenție la CNN, ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, transmite digi24.ro.

„Astăzi am observat că ministrul Lavrov a transmis răspunsul părții ruse la propunerile care au fost transmise la 26 ianuarie de către Statele Unite. România a fost implicată în pregătirea acelui document al Statelor Unite. Dar, în același timp, ceea ce ar fi trebuit să fie un gest de deschidere la dialog a fost însoțit de declararea șefului adjunct al misiunii Ambasadei SUA la Moscova ca persona non grata. Așadar, imaginea de ansamblu este destul de îngrijorătoare”, a declarat Bogdan Aurescu, intervievat de jurnalista Becky Anderson.

Printre altele, MAE rus a transmis părții americane, în răspunsul furnizat joi, disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washingtonul despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

Bogdan Aurescu a spus, la CNN, că împărtășește îngrijorările Statelor Unite, care au evaluat că un atac asupra Ucrainei ar putea avea loc în următoarele zile.

„Am urmărit cu mare atenție intervenția colegului și prietenului meu Tony Blinken în Consiliul de Securitate. Aș putea spune că susțin în totalitate prezentarea și evaluarea pe care a făcut-o în fața Consiliului de Securitate. Cred că situația de securitate, în acest moment, pare foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, în ciuda declarațiilor părții ruse, care a declarat că este pregătită pentru dialog și că și-a retras trupele de la granița estică a Ucrainei, acest lucru nu a fost confirmat în realitate, nu a fost confirmat pe teren”, a comentat ministrul român de externe.

Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a atras atenția că recunoașterea independenței republicilor separatiste din Ucraina ar fi o încălcare a dreptului internațional.

„Am văzut că Duma rusă a propus președintelui Rusiei să recunoască drept entități independente provinciile separatiste din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o încălcare clară a dreptului internațional, deoarece nicio situație ilegală – conform dreptului internațional – nu ar trebui să fie recunoscută”, a subliniat Bogdan Aurescu.

El a făcut referire și la faptul că președintele Vladimir Putin a folosit termenul „genocid” în timpul conferinței de presă cu cancelarul german de acum câteva zile și a pus în context și atacurile cu obuze din estul Ucrainei care au avut loc joi.

„Se pare că se pregătește sau se construiește un pretext pentru atac, pentru invazie”, ceea ce ar fi „inacceptabil”, a conchis ministrul român.

NATO va susține România

Bogdan Aurescu se declară absolut convins că Alianța Nord-Atlantică va rămâne unită și va susține România în fața pretențiilor Rusiei referitoare la revenirea la statutul de desfășurare pe care Alianța îl avea în 1997.

„Nu putem permite să avem două tipuri de aliați, aliați de primă clasă și aliați de a doua clasă – aliații de pe flancul estic, fără niciun fel de trupe și echipamente reale de la alți aliați pe teritoriile lor. Acest lucru este inacceptabil, a fost deja respins, iar NATO este foarte unită și solidă în acest moment”, a afirmat șeful diplomației române.

El a menționat în context și grupul tactic de luptă al NATO care va fi creat în România, exprimându-și speranța că „va avea aceeași compoziție și dimensiune ca grupurile tactice care sunt deja create și funcționale în partea de nord a flancului estic – în Polonia și în statele baltice”.

„Am saluta orice prezență a altor aliați care s-ar alătura trupelor franceze, eventual și trupelor americane, care ar putea fi asociate și ele la acest grup tactic, la această formațiune NATO din România”, a adăugat ministrul.

În răspunsul transmis joi Washingtonului, Rusia spune: „Insistăm asupra retragerii tuturor forțelor armate americane și a armelor desfășurate în Europa Centrală și de Est și Țările Baltice. Suntem convinși că armatele naționale din aceste zone sunt suficiente”. Totodată, Rusia cere Statelor Unite și NATO „să revină la îndeplinirea obligațiilor lor internaționale în domeniul menținerii păcii și securității” și așteaptă „propuneri concrete de la membrii Alianței cu privire la conținutul și forma juridică a garanției că NATO nu se va extinde spre Est”.

Mai multe aici

Nici un comentariu

Scrie un comentariu