Închide

Boc vrea aplicație „ca-n Suedia” pentru a încuraja donarea de sânge

ActualitateTop News by Catalin Suciu - aug. 01, 2018 0 286

O propunere va fi făcută de primarul Emil Boc către Consiliul Consultativ IT ca autoritatea locală să fie în trend și să aducă soluții la problemele actuale legate de donarea de sânge.

Boc a spus că a citit într-o revistă de specialitate că în Suedia există o aplicație prin care donatorii de sânge primesc o informare când sângele donat a salvat o viață și a anunțat că vrea să propună Consiliul Consultativ în IT să facă una și pentru Cluj.

Așa, a spus Boc, administrația locală poate să încurajeze și mai mult donarea de sânge.

În 2017 în România s-a lansat o aplicație pentru donatorii de sânge care utilizează telefoane cu sisteme de operare iOS. „donez450 este un proiect online, naţional, care îşi propune să faciliteze procesul de donare de sânge prin intermedierea comunicării dintre centrele de transfuzie de sânge din România şi potenţialii donatori. Ne dorim ca platforma donez450 să fie o comunitate a donatorilor activi din România, oferindu-le suport în procesul de donare prin notificări pe mail şi sms în funcţie de nevoile de sânge din centrele de donare. Înregistrează-te pe platforma online donez450, completează-ţi profilul şi noi îţi spunem când donaţia ta de sânge are cel mai mare impact, care este cel mai apropiat centru de tine şi care sunt nevoile, pe grupe de sânge“, se precizează pe site.

Până la aplicația din Suedia, Spitalele din Cluj și din toată țara se confruntă cu mari probleme în privința donatorilor de sânge. Într-un apel public,  reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj îi îndeamnă pe oameni să meagă să doneze.  „Pe timpul verii, numărul celor care se prezintă să doneze la centru a scăzut dramatic, abia se ajunge la puțin peste 30 de donatori pe zi, iar cererea venită din partea clinicilor și spitalelor din regiune nu s-a diminuat, din contră. Bolnavii au nevoie permanentă de sânge, ei nu intră în vacanță. Nevoia de sânge nu își ia concediu”, se arată în apelul lansat de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

Cei care pot să doneze sunt aşteptaţi la centrul de donare din Cluj-Napoca, pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri între orele 7.30 – 13.30.

 

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare