Închide

Boc și Tișe, lansați vineri în alegeri, în prezența liderilor PNL Vasile Blaga și Alina Gorghiu

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 09, 2016 0 558

Candidații PNL pe județul Cluj,  pentru alegerile locale din luna iunie, vor fi lansați, oficial, vineri, în prezneța liderilor de partid Vasile Blaga și Alina Gorghiu. Surse din PNL Cluj au confirmat pentru Actualdecluj.ro că Blaga și Gorghiu vin la Cluj  nu doar pentru a „autoriza” listele de candidați, ci și pentru a anihila eventuale dezacorduri între cele două tabere, PNL și PDL. Pe județul Cluj, liderii PNL estimează că pot obține un procent de 60% din voturi, astfel că Emil Boc (foto jos – mijloc), n-ar trebui să întâmpine vreo piedică în a prelua un nou mandat de primar,  și nici Alin Tișe (foto jos – stânga) vreun obstacol pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Disputa vizează, însă, funcțiile de viceprimari, vicepreședinți, precum și numărul de mandate de consilieri.

Vechii liberali împreună cu cei din fosta gardă a PDL au reușit să se pună de acord și să întocmească listele de candidați pentru alegerile locale din iunie. Deși s-au auzit voci din PNL care l-au criticat pe președintele Marius Nicoară (foto sus – dreapta) pentru faptul că principalii candidați pentru Primărie și Consiliul Județean provind din garda PDL, realitatea este că el a reușit să obțină  chiar mai mult decât putea spera, mai mult decât au avut liberalii în mandatele anterioare. În speță, Nicoară a cerut pozițiile de viceprimar și pe cele de vicepreședinți, pentru Primărie și Consiliul Județean, plus un raport de 1 – 1, pentru pozițiile de consilieri. Mai exact, dacă înainte PNL avea un maxim de 3 consilieri locali, acum, în asociere cu PDL, va putea să numească 8-10 consilieri, în funcție de procentul obținut la alegeri. Conform surselor Actualdecluj.ro, primarul Emil Boc a fost de acord cu cerința lui Nicoară, de a-și înjumătăți numărul de mandate, pe care acum le ocupă oamenii săi de încredere. În consecință, PNL și-a construit lista de aleși locali, nominalizându-și principalii pioni din executivul organizației județene. Pentru poziția de viceprimar ar putea fi numit actualul co-președinte al organizației municipale, Dan Tarcea. Numai că acesta vânează mai degrabă un mandat de deputat, motiv pentru care în prezent liberalii sunt nehotărâți în privința funcției de viceprimar.

Tișe se luptă cu…”încrederea”

Senatorul Alin Tișe este pregătit să intre în cursa pentru Consiliul Județean Cluj, însă aceleași surse au informat că, spre deosebire de Emil Boc, el n-a prea fost de acord cu cerința lui Nicoară, privind impunerea sistemlui de 1-1 pentru mandatele de consilieri județeni. Tișe i-ar fi spus lui Nicoară că negocierea sa nu-și are rostul, de vreme ce nu mai exită nici vechiul PNL și nici vechiul PDL. Și oricum, PDL are și a avut mai multe mandate în Consiliul Județean, iar logic ar fi fost să se păstreze ponderea existentă. Nicoară, însă, s-a opus, susținând că cel mai corect este ca atât PNL cât și vechiul PDL să nominalizeze, fiecare, câte o poziție de consilier, pentru fiecare mandat pe care-l va obține partidul. Îngrijorarea lui Tișe privind împărțirea mandatelor în Consililui Județean vine mai ales din faptul că vechii liberali sunt cam dispersați în comparație cu disciplinații PDL-ului. E greu cu încrederea la liberali, s-ar fi plâns Tișe, conștient de faptul că numirea sa în funcția de președinte se va face la masa consilierilor. Iar neîncrederea lui Tișe are fundament, dacă ne amintim că nu demult Mihai Seplecan îi obliga pe consilierii județeni să-și exprime votul cu pixuri colorate, pentru a fi sigur că nimeni din partidul său nu-l va trăda. Vasile Blaga și Alina Gorghiu ar urma să facă liniște în sânul PNL Cluj, cel puțin asta așteaptă principalii lideri ai organizației, astfel încât alegerile programate în iunie să se desfășoare fără incidente.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.