Închide

Boc despre economia Clujului afectată de coronavirus: ”mai urmează o perioadă grea”

Economie by Actual de Cluj - aug. 03, 2020 0 293

sursa foto facebook.com/Primaria Cluj Napoca

Patru sectoare de activitate sunt cele în care excelează județul Cluj-Napoca, ce și-a dublat economia în zece ani, după cum arată un studiu al universității ”Babeș-Bolyai”, cu date între anii 2008 și 2018.

Cele patru sectoare sunt tehnologia informației, serviciile suport pentru afaceri, ingineria și serviciile financiare, arată studiul. ”Creșterea este absolut substanțială în toate aceste domenii”, comentează primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

Provocarea pentru acest județ urmează însă să se înregistreze în toamnă, când expiră perioada de șomaj tehnic a celor trimiși acasă din cauza pandemiei de coronavirus. Doar la această oră numărul contractelor de muncă supsendate depășește 5.700 în județ. ”Cea mai bună veste este că încet dar sigur economia își revine, chiar dacă nu cu viteza pe care am dori-o”, spune Boc. ”Impactul se va resimți încă multă vreme de aici înainte. Mai urmează o perioadă grea, în toamnă, când vom vedea câți șomeri sunt cu adevărat, atunci vom ști adevăratul impact negativ al crizei. În toamnă vom vedea exact cum arată economia, când partea de șomaj tehnic nu va fi atât de prezentă”.

Amintim, un studiu realizat de cea mai mare universitate din țară după numărul de studenți arată că, deși a fost lovit puternic de criza cauzată de noul coronavirus, Clujul și-a revenit deja în mare măsură. Clujul are aproape 300.000 de angajați în județ, mai exact 295.000. Dintre acestea, în perioada martie – mai numărul contractelor suspendate a ajuns la peste 77.000, dintre care două treimi au fost în Cluj-Napoca. În șomaj tehnic au fost trimiși, în aprilie, 55.000 de angajați. În schimb mai multe sectoare de activitate din Cluj s-au dezvoltat în vremea pandemiei, cum ar fi sănătatea ori serviciile pentru afaceri și comunicațiile.

Citește și:

UBB: Clujul a fost puternic lovit de pandemie, zeci de mii de contracte de muncă suspendate, dar și-a revenit repede

Nici un comentariu

Scrie un comentariu