Închide

Boc despre cea mai așteptată lucrare din centrul Clujului: „Lucrările vor intra într-o fază avansată anul viitor”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mai 04, 2022 0 535

Șantierul pentru amenajarea urbană a celor 10 străzi din centrul Clujului (Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai János, Hermann Oberth, Kovács Dezső, Gaál Gábor, Baba Novac între I.C.Brătianu și Avram Iancu, Baba Novac nr. 35 și Iuliu Maniu) este la 15 % a anunțat primarul Emil Boc la Radio Cluj.

„Lucrurile sunt sub control. Termenul de contract este iunie 2023. Se lucrează pe toate axele, cam 15% este stadiul. Lucrările vor intra într-o fază avansată anul viitor. Acum se lucrează constant”, a arătat primarul.

Șantierul din centrul Clujului, de pe cele 10 artere, a început în vara lui 2021.

Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu din Cluj-Napoca, după un proiect al biroului Mossfern desemnat câștigător la un concurs de soluții din toamna lui 2018, a fost atribuită de Primărie singurului ofertant care a participat la procedură. Este vorba despre asocierea Astro Com Târgu Mureș – De Construct Project Consult (cu terț susținător Elis Pavaje și subcontractanții Muzeul Național de Istorie și Regia Autonomă a Domeniului Public). Aceștia au avut o ofertă de peste 37 de milioane lei, aproape de valoarea estimată de Primărie pentru contract.
Primăria vrea să deconteze lucrările din bani europeni, pe vechiul exercițiu financiar, așa cum a făcut-o și cu alte străzi modernizate în centrul Clujului.

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu este cel mai așteptat proiect de pietonalizare din centrul orașului. Pentru el se face lobby de mai bine de 10 ani.Lucrările de modernizare vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu.

Proiectul mai prevede deschiderea curții Primăriei din Piața Unirii și realizarea unei legături pietonale pe acest traseu pe Eroilor și zona Kogălniceanu. De asemenea, urmează să fie plantați circa 260 de copaci în aceste zone.

Pe strada Kogălniceanu urmează să apară două zone exclusiv pietonale (una între Universității și Emanuel de Martonne și cealaltă între Herman Oberth și Gal Gabor) gândite în așa fel încât oamenii să își dorească să utilizeze pietonal spațiul în detrimentul mașinilor prin renunțarea la demarcația între trotuare și partea carosabilă, mobilier urban, vegetație. Și strada Universității se va schimba complet odată cu proiectul.

Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare. Adică 11 parcări, plus două stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Kogălniceanu și 3 locuri de parcare, plus alte două stații încărcare mașini electrice în zona Iuliu Maniu. Accesul riveranilor va fi permis pe toate arterele

Proiectul de amenajare a fost contractat de Primărie în urma unui concurs de soluții câștigat în 2018 de către biroul clujean Mossfern a arhitectului Arnold Makalik.

Foto: strada Kogălniceanu fără mașini, simulări biroul Mossfern

Nici un comentariu

Scrie un comentariu