Închide

Boc acuză oamenii că fac circ. Liderii Clujului găsesc că de vină pentru sistemul dubios de colectare a gunoiului e tot PSD

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 03, 2019 0 538

Lui Emil Boc nu-i place să fie luat la rost de cetățeni. Clujeanul care a îndrăznit să scrie pe Facebook despre sistemul precar de colectare a molozului din construcții a fost pus imediat la punct de către primar, în ședința Consiliului Local de ieri. În loc să-i răspundă punctual la situația semnalată, Boc s-a dat imediat „jignit”, acuzându-l pe cetățean că preferă să facă circ și că, vezi Doamene, vrea să-și bată joc de „cei care muncesc onest în serviciul comunității”. Mai mult, Boc a sugerat că omul ar minți, de vreme ce nu există o „cerere scrisă” (cerere ca să poți arunca trei saci de moloz, și care, conform legii, poate fi procesată în 30 de zile – n.red). În discuție s-a băgat și viceprimarul Dan Tarcea – după ce câțiva consilieri din opoziție au intervenit subliniind că problema colectării deșeurilor chiar nu poate fi minimalizată în Cluj Napoca. Tarcea a sugerat că primarii din localitățile adiacente sunt vinovați, în mod expres ăia din PSD.

De unde a început povestea

Dorin Giurgiuca, un ITist clujean, a postat în 24 martie pe o rețea de socializare o pățanie legată de modul în care funcționează sistemul de colectare și transport al gunoiului în Cluj-Napoca. Pe scurt,  Giurgiuca a lăsat  în curtea unor romi de la Pata Rât, pentru 50 de lei, cei 11 saci de moloz de care a încercat să scape legal într-o zi de duminică, dar nu au fost primiți legal la Rampa Primăriei administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public. Totul pentru că, a spus inițial clujeanul, firma de salubritate nu a răspuns la numărul afișat pentru transportul molozului iar prin dispecerat, cei de la Primărie l-au direcționat la Rampă. ”50 de metri mai jos un copil la vreo 10 ani împinge o roabă la deal. Îl intreb cum mă scap de moloz. Îmi zice să mă bag la „corturari aici pe stânga”. Mă bag și găsesc acolo un domn. Îi explic și lui problema, zice „cât imi dai?”. Îl intreb cât vrea, zice 50 de lei. Nu mă bag la negociere că totuși îi las gunoiul meu în curte și deja mă simt ca un burghez nenorocit. Îi dau 50 de lei, vin 3 băieți, îmi descarcă mașina și plec. Legal? Nu știu. Eficient și civilizat? Absolut. Plătești un serviciu și beneficiezi de el, spre deosebire de relația cu mea cu Primăria Cluj unde platesc, mă rog, mă umilesc și beneficiez doar de o flegmă în frunte. De mâine încep să fac reclamații peste tot pe unde pot, poate schimbăm ceva sau pe cineva. Ce spuneti, domnule Primar Emil Boc? Duminică faină! 

Giurgiuca a fost ieri la ședința de Consiliul Local ca să le explice aleșilor că sistemul de colectare nu funcționează și că la telefonul firmei nu răspunde nimeni, iar la rampă nu se primeșete moloz contra cost. ‘‘În alte orașe, cum ar fi Oradea sau Iași, se preiau deșeurile în mod gratuit, iar eu dacă merg acolo cu intenția să plătesc, să fac totul legal, nu se poate”, a sintetizat clujeanul. Boc era deja la curent cu problema semnalată pe facebook, dar în loc să-i răspundă punctual cetățeanului, a încercat să-l intimideze, sugerând că omul ar fi de rea credință, că preferă să facă circ, și că nu-l crede pe cuvânt că a sunat la firma de colectare a deșeurilor, de vreme ce nu există o cerere scrisă. „Dumneavoatră faceți circ ieftin în fața a 24 de consilieri locali prezenți și vreți să îi puneți într-o lumină prostă pe cei ccare își dau silința și lucrează onest pentru oraș. Dacă veneați cu o cerere scrisă v-aș fi crezut. Altfel, eu așa, de unde să stiu că ați sunat?”, s-a rățoit Boc la cetățean. Dorin Giugiuca i-a amintit lui Boc că pe site-ul Primăriei nu se specifică faptul că trebuie depusă o cerere la compania de salubritate pentru transportul molozului. Boc s-a făcut că nu aude argumentul, și s-a ambalat mai departe, cerându-i managerului public, Gheroghe Șurubaru, să sune să se convingă că nu răspunde nimeni la numărul invocat de Giurgiuca. Boc a continuat să îi spună clujeanului că înainte să vorbească de abuz „să vină cu dovada că a respectat legea”:

”Dacă dumneavoastră veneați cu o hârtie să spuneți: uitați, am cerut companiei să îmi dea un container să îmi pun deșeurile din construcții, nu au răspuns 30 de zile, veniți și spuneți că ați dat un telefon fără să probați nimic și faceți un circ ieftin. Nu e corect ce faceți pentru cei care muncesc cu seriozitate în oraș. În țara asta există o lege, nimeni nu este scutit de necunoașterea legilor. Dacă nu știți că trebuie să vă duceți la compania respectivă să cereți un container, nu am de unde să știu dacă răspunde sau nu, telefonul la Brantner este non-stop, dacă ați fi sunat, ați fi primit un răspuns. Dar tot acest circ mediatic… Vă consider de rea credință! Aplicați legea dacă aveți o problemă. Dacă respectați legea, veți avea tot respectul și susținerea mea. Eu vă arăt că la acel număr răspunde non-stop cineva. Sunați acum. Sunați. Nu e corect ce faceți. Pentru oamenii care își dau silința în oraș”, l-a apostrofat Boc pe tânăr.

Orașul chiar are o problemă

În plenul ședinței a intervenit consilierul Totfalusi Andras (PSD) care a ținut să le amintească oficialilor că orașul are o problemă reală cu depozitarea ilegală a gunoiului din construcții. El a semnalat că a fost personal în Pădurea Lombului, care este rezervație naturală, și că aceasta a ajuns groapa de gunoi a Clujului. În replică, viceprimarul lieberal Dan Tarcea, a ales și el o schemă jalnică, de ordin politic: „Zona respectivă aparține de Baciu, să mergeți la primarul PSD din Baciu”, l-a repezit Tarcea pe consilierul social-democrat. El a mai ținut să spună că cei de la poliția locală au verificat situația și a recomandat din nou, ”adresați-vă primarului PSD”.

Primarul Boc a intervenit și el, afirmând că s-au dat anul acesta 264 amenzi depozitări ilegale de deșeuri. Apoi a trecut la un caz recent, din 1 aprilie, a spus el, în care dintr-o mașină de Sălaj s-au aruncat deșeuri în Cluj, la Pepieniera Becaș iar poliția locală a prins în flagrant persoana și i-a aplicat amenda maximă. A mai spus că Primăria luptă cu cei din afara Clujului ca să nu mai arunce gunoiul aici cu echipe de la poliția locală. Dar și că ar fi nevoie de o cultură civică mai bună.

De asemenea, a mai spus că Primăria răspunde prompt sesizărilor de la oameni. Gergely Balasz, consilierul UDMR, ar fi făcut o sesizare privind depozitări ilegale de gunoi în Borhanci care, potrivit lui Boc, s-a rezolvat prompt. ”Dacă cineva îmi trimite o dovadă că o firmă a refuzat să ridice deșeurile, atunci firma pleacă din Cluj, dacă a refuzat. Legal.  E un oraș, nu o comună. Nu poți arunca la ghene ecologice. Ai o zugrăvreală, ceri un container. Ai aruncat molozul. Ți l-a ridicat, ți l-a dus. Dacă nu, zboară din oraș ca serviciu public. Dar degeaba mă trezesc eu să fac spectacol cât timp n-ai făcut o cerere scrisă sau o dovadă. Dacă fiecare suntem haiduci, nu putem ține lucrurile sub control”, a spus primarul.

După ședința de Consiliul Local, Giurgiuca a postat pe Facebook o mostră privind felul în care primarul a ales să primească sesizarea sa și a primit comentarii de solidaritate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.