Boc a chemat primarii de lângă municipiu să se asocieze pentru a porni proiectul pistei metropolitane de biciclete pe malul Someșului, de la Gilău la Apahida
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 03, 2022 0 500

Autoritățile locale vor porni un studiu oficial pentru realizarea culoarului verde-albastru de-a lungul Someșului, între Gilău și Apahida, cu posibilitatea extinderii până la Bonțida. Pista pietonală și de biciclete a fost promovată de activiști clujeni, la ea s-au conectat planurile strategice ale orașului elaborate de experți ai Băncii Mondiale sau investitori cu proiecte majore în Cluj-Napoca care au anunțat că sunt dispuși să susțină investiția.
Primarul Emil Boc a anunțat astăzi că a discutat cu primarii din Zona Metropolitană și va iniția o colaborare cu administrațiile din Gilău, Florești, Apahida, ulterior Jucu și Bonțida, pe modelul de lucru adoptat în cazul Centurii Metropolitane, pentru a porni studiul de fezabitatea pentru pista de biciclete de pe malul Someșului, între Gilău și Apahida. În cazul centurii metropolitane, studiile sunt susținute cu foduri de la bugetul municipiului Cluj-Napoca.
Potrivit declarațiilor făcute de Boc la Napoca Live, în luna martie se vor iniția și aproba protocoalele de colaborarea între municipiul Cluj-Napoca și primăriile de pe traseul Someșului, iar în luna aprilie urmează să fie lansată o licitație pentru contractarea studiului de fezabilitate pentru această investiție. Primarul a mai spus că o primă etapă a proiectului ar fi pista între Gilău și Apahida iar o a doua ar implica extidenrea pistei din Apahida până în Bonțida.
În schimb, centura metropolitană, după cum au explicat proiectanții în cadrul dezbaterilor publice, oferă un traseu continuu velo, la standarde și sigur, între Apahida și Barajul din Florești, cu posibilitatea conectării lui cu toate cartierele din Cluj-Napoca dar și cu aceeasi posibilitate de creare de conexiuni în comuna Florești. În plus, traseul velo de-a lungul Centurii e gândit să fie conectat și cu o viitoare pistă de-a lungul culoarului Someșului, atât în Florești, cât și în Cluj-Napoca
Primarul Emil Boc a anunțat public în 12 ianuarie că vor exista, nu una, ci trei piste pentru bicicliști care vor facilita deplasările cu bicicleta între comuna Florești și Cluj-Napoca. Una cuprinsă în proiectul Spitalului Regional de Urgență și care ar urma să fie realizată pe marginea DN1, a doua, inclusă în proiectul unui drum de legătură al centurii care va intra în Cluj prin spatele complexului Vivo și cea de a treia, propusă de activiștii din Cluj-Napoca, pe malul Someșului, proiect blocat de restricții în zona Muzeului Apei despre care Boc a spus deja că ar fi deblocată.
Aveam un blocaj în Muzeul Apei, care știți că are o zonă de protecție. Am discutat cu directorul Companiei de apă Someș, domnul Neamțu, cu societatea civilă, cu Consiliul județean, cu proiectanții centurii metropolitane și am reușit să surmontăm acea porțiune prin proiectul centurii. Adică, la Muzeul Apei, centura va prelua pista de biciclete”, a mai spus Boc în cadrul unei conferințe de presă din 12 ianuarie când a prezentat bugetul pe 2022 și principalele investiții.
La dezbaterile publice ale proiectului Centurii Metropolitane (TR 35), specialiștii au anunțat că în ampriza drumului de legătură este inclusă o pistă de biciclete la standad de 20 de kilometri, un traseul de micromobilitate sigur și continuu, gândit separat în așa fel încât să nu existe presiune în ceea ce privește siguranța deplasării, nici pentru bicicliști, nici pentru tiruri sau mașinile care vor tranzita TR 35.
Mai mult, această pistă este gândită pentru fi conectată atât cu o viitoare pistă velo pe malul Someșului și în Cluj-Napoca (cu posibilitatea de conectare în zona nodului de la Emerson) cât și în Florești (în zona barajului, în zona Cora – DN 1, în zona Spitalului Regional de Urgență și a drumurilor de legătură cu acesta dacă autoritățile locale doresc acest lucru) sau chiar în Baciu (în zona nodul 4 de unde pleacă drumul de legătură spre Baciu).
Pista de 20 de kilometri din cadrul TR 35 are 3 metri lățime, este cu dublu sens și chiar are porțiuni unde măsoară 4 metri lățime. Pista asigură un traseu velo urban continuu în sud-ul orașului, în timp ce Someșul oferă posibilitatea unui traseu verde, pitoresc, pe partea de nord.