BNR lansează monedă de aur la 80 de ani de la Operațiunea Neptun, o monedă costă 4.200 lei
Economie by Actual de Cluj - nov. 05, 2024 1 156
Banca Națională a României emite monedă la 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ”Neptun”, evacuarea tezaurului României în vreme de război, și a unei coli speciale, formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.
De azi BNR lansează în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Operațiunii ,,Neptun” și o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, o vinde la sucursalele din țară. Moneda e din aur și are o valoare nominală de o sută de lei.
Aversul monedei prezintă Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale a României în anul 1944, inscripția „Romania” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2024”. Reversul monedei redă portretele și numele lui Constantin Angelescu și Ion Lapedatu, guvernatori ai BNR, Palatul Vechi al Băncii Naționale a României în fundal și inscripția ”Operațiunea Neptun”.
Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ”Neptun” sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Colile speciale conțin fiecare câte patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei. Bancnotele sunt înseriate consecutiv și au aceleași specificații tehnice ca bancnotele de circulație cu valoare nominală de 10 lei.
Colile speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, sunt introduse în plicuri de prezentare și sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, precum și seriile bancnotelor. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de o mie de piese, iar pentru coala specială, formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei este de cinci mii de exemplare. Monedele costă 4.200 de lei, iar colile – 60 de lei, plus TVA.
Lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.
”Operaţiunea Neptun” sau ”Tismana” s-a desfășurat în 1944, când Banca Naţională a României, în colaborare cu Guvernul, Armata, CFR şi Mitropolia Olteniei, a organizat adăpostirea în secret a celor 242 de tone de aur din tezaurul băncii naționale, împreună cu trei tone de aur din tezaurul Poloniei, aflat în tranzit prin România. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată până în 1947 în peştera din apropierea Mănăstirii Tismana.
După ce România a intrat în război de partea Axei, liderii politici și militari români se temeau că avansul rapid al trupelor sovietice ar putea duce la ocuparea Bucureștiului și confiscarea resurselor de valoare ale țării, inclusiv tezaurul național, care conținea cantități semnificative de aur și obiecte prețioase. Astfel, în iulie 1944, în contextul în care frontul de est se apropia de România, s-a decis transferul acestor valori către un loc sigur.
Un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Economiștii de la Romanian Economic Monitor-UBB Cluj: Incertitudinile politice amplificate de rezultatele alegerilor și de ascensiunea extremismului majorează riscurile economice. Estimarea de creștere a PIB-ului, revizuită la numai 1%
dec. 04, 2024 0
-
Un clujean care a tăiat ilegal zeci de arbori din pădure, în Băișoara, a fost condamnat la ani de zile de detenție, cu executare
dec. 04, 2024 0
Cum se pot cumpăra aceasta monedă ?