Închide

Blocul masiv cu 13 niveluri regândit în zona La Terenuri în Mănăștur e contestat. Primăriei i se cere să respecte calitatea vieții și să solicite un proiect mai mic

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 14, 2020 1 969

Mai mulți civici din Cluj, reuniți în Asociația Societate Organizată Sustenabil (S.O.S) cer Primăriei să nu accepte proiectul imobiliar de 13 niveluri de pe strada Parâng, în vecinătatea zonei „La Terenuri”. Proiectul a fost reconfigurat și este în dezbatere publică, după ce în luna martie comisia de urbanism a Primăriei a cerut realizarea doar a unui corp de clădire, pe jumătate din parceală, tocmai pentru a rămâne un spațiu generos verde, spre noua bază La terenuri.

Proiectul ansamblului de două blocuri cu zece niveluri (9 etaje) propus pe o parcelă de peste 8300 de metri pătrați din zona viitoarei baze sportive La Terenuri, pe strada Parâng în cartierul Mănăștur a fost decimat de oficialii Comisiei de Urbanism a Primăriei. Prezentarea cu filmuleț, abordarea documentată și profesionistă a proiectanților privind revitalizarea zonei Parâng-Tășnad din cel mai mare cartier din oraș la pachet cu o ofertă de investiții în spații publice din partea beneficiarilor nu i-a impresionat pe aceștia cu nimic. În lipsa primarului Emil Boc care plecase puțin din sală, arhitectul șef și viceprimarul Dan Tarcea au trasat viitorul proiectului imbiliar: „schimbați-vă mobilarea și rămâneți în indici, jumătate din parcelă să rămână spațiu verde generos spre baza La Terenuri”.

Detalii: Blocurile propuse pe Parâng, în cel mai mare cartier al Clujului, demolate la urbanism

Proiectul a fost reconfigurat după ședința din luna martie și a fost deja lansat în consultare publică. Proiectanții de la Transform, mai precis arhitectul Vlad Negru, membru și în comisiile de urbanism ale Primăriei și Județului Cluj, propune un fel de PUZ de regenerare urbană în zona Parâng, documentație care va permite realizarea blocului cu 13 niveluri și 180 de apartamente pe parcela de peste 8300 de mp deținute de Geromed Delta.

Civicii din Asociația SOS cer deja Primăriei să nu accepte acest proiect care va duce la mai multe betoane în cartierul Mănăștur.

„Constatăm că în ciuda faptului că s-au cerut modificări din partea Primăriei la proiectul imobiliar, acestea au fost minimale. Miza ar fi realizarea unei construcții de dimensiuni mult mai mici, de 4 etaje, astfel încât cartierul să fie cât mai puțin înghesuit. Amintim că suntem co-inițiatori ai unei petiții cu 2.500 de semnatari online și 500 offline care am cerut primăriei nu doar revitalizarea unui parc, ci și conectarea cu grădinile”, au transmis cei de la SOS. Petiția AICI. 

Deputatul Adrian Dohotaru, riveran în Mănăștur, spune că e o greșeală dacă Primăria va autoriza proiectul. „Nu știu niciun vecin din Mănăștur care să vrea un bloc de 13 niveluri în zonă, dar cu toții dorim să păstrăm cât mai mult din spațiul verde. Dacă ar fi existat o dezbatere reală cu locuitorii, nu mailuri trimise Primăriei până în 13 iulie, s-ar fi văzut opțiunea locuitorilor. De aceea, comisia de urbanism ar trebui să propună o redimensionare echitabilă, astfel încât proiectul imobiliar să fie de patru etaje, asemenea blocurilor învecinate”, a semnalat Dohotaru.

Arhitetctul Silviu Medeșan, membru SOS, spune că blocul e mult prea masiv într-un cartier și așa plin de betoane și că municipalitatea trebuia să țină cont de dorința oamenilor din cartier de a avea grădini comunitare și spații verzi.

„PUZ-ul ar fi trebuit să pună în evidență ce se întâmplă cu vecinătățile, dar la Cluj cunoaștem doar ‘urbanismul de parcelă’, care profită la maxim de context (spațiul verde existent și viitor) ca să justifice în Mănăștur un mastodont cu 13 niveluri, mai monstruos decât orice au construit comuniștii. El denotă o lipsă completă de respect pentru grădinile existente, care sunt văzute ca un soi de favelă. Paradisul grădinilor – un univers în sine, tipic pentru cartier – ar putea fi transformate, printr-o decizie a Municipalității, într-un prim hub de inovare în grădinărit urban primitor pentru vecinii vitregiți de o nouă ‘îndesire’. SOS are un plan ignorat până acum. Nu vrem un alt gazon bărbierit pe care să organizăm un alt festival, ci vrem diversitate urbană, aceasta însemnând o asumarea a protejării și încurajarea apariției de noi grădini comunitare în Clujul sufocat de betoane, trafic și vacarm sonor și urbanistic.” , a subliniat Medeșan.

Un comentariu

  1. Oare coteţele de pe str.Moţilor vor fi demolate vreodată? Strada Moţilor şi străzile adiacente vor fi vreodată aduse la standardele de calitate a vieţii din sec.XXI?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare