Închide

Blocul din Borhanci. Abia a intrat în vigoare noul PUG și au început solicitările pentru derogări

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 02, 2015 0 906

Proiectul unui ansambu de locuințe propus pe strada Borhanciului îi nemulțumește pe vecinii din extensia imobiliară de sud a orașului. Motivul de îngrijorare nu vine de la casele prevăzute în ansamblu, ci de la un imobil care „se alăturăcaselor în proiect: o clădire cu parter, trei etaje și mansardă.  Beneficiarii ar vrea o derogare privind funcțiunea de la noul și mult așteptatul Plan Urbanistic General, abia intrat în vigoare la final de 2014.

Planul Urbanistic Zonal realizat pentru parcelare şi construire locuinţe familiale pe str Borhanciului (cu beneficiar privat, Ionescu Margit) a fost prezentat în ședința de săptămâna trecută a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU).

Proiectul prevede realizarea pe terenul de 2100 mp a 10 case cu parter și etaj sau cu parter, etaj și etaj retraj, ceea se încadrează în zonă. Numai că, pe lotul de teren de la stradă, beneficiarii ar vrea să mai construiască și o clădire cu cinci niveluri (parter, trei etaje și mansardă). „De unde începe zona rezidențială, toate construcțiile de aici au un etaj sau două”, a intervenit unul dintre vecinii din Borhanci. Precedentul a fost stabilit deja, cu o altă clădire din zonă care are patru etaje. Numai că vecinii mai fac o precizare referitor la acest proiec: autorizația a fost eliberată pentru o clădire de două etaje. „Probabil nu e recepționată. Oamenii să nu se mute în astfel de proiecte!”, îndeamnă primarul de oraș de la masa de ședință a comisiei de urbanism.

În noul Plan Urbanistic General dăm voie la cinci etaje acolo”, a precizat arhitectul șef Ligia Subțirică. În cazul în care imobilul ar prinde funcțiuni care sunt necesare în zonă „poate și oamenii vor înțelege altfel proiectul”, a sugerat Corina Ciuban, șeful Direcției de Urbanism. O astfel de perspectivă a fost combătută însă chiar de relitate economică a zonei: locatarii precizează că tentativele de deschidere acolo a unei farmacii și a unui magazin s-au încheiat cu unități închise. În PUG-ul vechi aici era zonă de L3c (subzona locuințelor individuale și colective mici cu P+1E la P +2E, n.red.). Pe noi ne deranjează regimul de înălțime pe care îl vor acolo, nu funcțiunile”. „Țineți neaparat să ne faceți bloc?”, au intervenit vecinii.

Deși conform noilor reglementări în UTR-ul zonei e interzisă locuirea, arhitectul beneficiarului de proiect precizează că, pentru acest nou ansamblu (clădire) s-ar cere o derogare. „Nu am stat zece ani cu un PUG prost și încă doi în dezbateri cu PUG-ul nou, ca acum să îl schimbăm. Trebuie să dăm coerență orașului și, atunci când cumpără ceva, oamenii să știe la ce să aștepte”, a interveni primarul Emil Boc, cu încă o declarație în orașul care, inclusiv în mandatele sale, a cunoscut numeroase proiecte care au instalat haos în Clujul imobiliar. Asta în condițiile în care orașul a „funcționat” aproximativ cinci ani cu un PUG care își depășise durata de viață și intrase „în prelungiri”

Proiectul din Borhanci va fi rediscutat în ședință CTATU.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.