Bloc cu zece apartamente dorit în centrul Clujului, respins în comisia de urbanism a Primărie, într-o ședință estivală extrem de operativă, de nici o oră
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 12, 2024 1 4049
Un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui bloc cu 5 etaje plus unul retras și 10 apartamente la intersecția între strada Haiducului și strada Decebal a fost respins de Comisia de Urbanism a Primăriei, Oficialii Primăriei au fost nemulțumiți de lățimea trotuarului propus dar și de regimul de înălțime de pe strada Haiducului despre care au arătat că trebuie să nu depășească 18 metri (4 etaje).
Observații cu privire la proiect s-au făcut la ședința comisiei de urbanism din 12 august, într-o ședință condusă de viceprimarul Dan Tarcea și de șefa Biroului de Strategii Urbane, arhitecta Andreea Mureșan, arhitectul-șef al municipiului fiind posibil în concediu.
Proiectanții de la SQMA au propus construirea unui bloc cu patru etaje și două retrase pe strada Haiducului nr.1, colț cu strada Decebal pe o parcelă de 403 metri pătrați. Potrivit arhitectului Cristian Urcan, cel care a susținut proiectul, se dorește edificarea unui bloc cu subsol, parter, patru etaje și două retrase, în total 10 apartamente. Locurile de parcare pentru imobil sunt asigurate la subsol, plus locuri se parcare pentru biciclete și două parcări la sol. Beneficiar este societatea Gela Com care deținea benzinăria Rompetrol de pe Calea Turzii în locul căreia s-a aprobat un proiect imobiliar conceput de proiectanții de la Planwerk – o clădire cu 8 apartamente, un spațiu pentru servicii și anexe, pe o parcelă de 480 mp.
După ce proiectantul a anunțat în cazul noului bloc de pe strada Haiducului un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) egal cu cel maxim admis de 3,2 și un Procent de Ocupare a Terenului (POT) de 49,9%, arhitecta Andreea Mureșan a decretat că, chiar dacă e tratată ca o parcelă de colț, va fi supra construită.
(Sursă: memoriu PUD Haiducului nr. 1)
Nemulțumit de lățimea trotuarului de pe strada Haiducului propusă de doar 1,2 metri și viceprimarul Dan Tarcea a decretat că e mult prea puțin pentru zona centrală în condițiile în care pe artera Bună Ziua, reabilitată de Primărie, trotuarul are în jur de 2 metri. În plus, el a spus că Primăria a fost nevoită să mute și copacii propuși să fie plantați pentru că nu era suficient loc pentru pietoni.
Deoarece străzile Decebal și Haiducului au amprize diferite, s-a recomandat ca regimul de înălțime să fie mare la strada Decebal iar la Haiducului să nu depășească 18m.
În consecința, proiectanții au primit ca temă să renunțe la etajele retrase de pe strada Haiducului și să nu depășească cei 18 metri dar și să lățească trotuarul, astfel că proiectul nu a fost aprobat, urmând să revină într-o altă ședință.
A fost singurul proiect care nu a fost avizat. Celelalte opt proiecte au primit avizul mai ales că era vorba de proiecte deja avizate care expiraseră sau altele deja discutate în comisie sau unele foarte simple.
Primarul Emil Boc a fost prezent doar la începutul ședinței și a ținut ca să se discute în prezența sa ultimul punct de pe ordinea de zi și anume o propunere de amplasare a unui soclu pentru amplasare bustului Smarandei Brăescu, pe strada Teodor Mihali în fața Facultății de Științe Economice. “E un nume care merită respectul”, a spus Boc, proiectul aprobându-se fără niciun fel de intervenție a specialiștilor din comisie.
Ședința comisie a durat mai puțin de o oră. Ce alte proiecte s-au aprobat:
– două locuințe pe strada Ciceo Pop din zona Câmpului, pe două parcele rămase neconstruite în zonă, cu mențiune că proiectantul, arhitecta Csilla Vass trebuie să reglementeze terenul din fața construcțiilor de pe care se face accesul, fie să obțină acte care să demonstreze că e domeniu public, fie să primească juridic un drept de trecere de la proprietari. Acesta este de altfel si singurul proiect de pe ordinea de zi la care specialiștii din comisie au avut observații susținând aprobarea, în condițiile în care există edificate 32 de construcții în zonă și unele au primit deja autorizații în urmă cu doar câteva luni.
– două proiecte de schimbare a destinației unor imobile ale romano-catolicilor de pe Moților, cu acces pietonal de pe strada Cardinal Iuliu Hossu din locuințe în grădinițe, concomitent cu mansardarea unuia dintre ele, specialiștii din comisie arătând că deja aici funcționează o grădiniță, astfel că schimbarea de destinație era firească demult. În cazul proiectului, oficialii Primăriei au cerut nominalizare a unor locuri de parcare în incintă unde funcționează o parcare cu 40 de locuri pentru părinții care își aduc aici copiii. Proiectanții au mai arătat că prin noua propunere se vor face corecții asupra clădirilor care au montate termopane spre strada Cardinal Iuliu Hossu.
-alte trei proiecte avizate, toate reveniri, vizau un bloc de pe strada Decebal, deja avizat de Consiliul Local pe strada Decebal nr.116, dar în cazul căruia Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) a expirat în 2023, înainte ca investitorul să demareze investiția, un proiect al unei clinici medicale pe strada Vânătorului, cu certificatul de urbanism expirat și pentru care a fost nevoie de reluarea avizării. Celălalt proiect a vizat mansardarea și extinderea unei locuințe unifamiliale de pe strada Dragoș Vodă pentru care s-a cerut să nu aibă ferestre de locuit spre vecinii dinspre nord, având în vedere derogarea primită cu privire la distanța față de aceștia.
Detalii privind proiectele: AICI.
Sa intelegem ca proprietarul blocului nu face parte din camarila primarului ?Pe str Somes,pe 4000 mp se constfuiesc 170 si apartamente cu alt nivel de inaltime .Distanta intre cele 2 locatii ,in linie dreapta÷250 m.