Închide

Bibliotecă pentru bebeluși. Concept unic implementat la Cluj

ActualitateDezvoltareEducaţie by Actual de Cluj - iun. 09, 2017 0 566

Biblioteca Județeană „Octavian Goga”  se poate lăuda cu o nouă performanță. Din această vară, va implementa un concept unic printre bibliotecile publice din România: o secțiune destinată bebelușilor. „La secția pentru copii, va fi introdusă o bibliotecă pentru bebeluși. Este un concept foarte răspândit în întreaga lume, întâlnit cu preponderență în bibliotecile americane, bazat pe studii demonstrate științific din care reiese faptul că diferența de bagaj de cuvinte dintre un copil căruia i se citește până la vârsta de 3 ani și unuia căruia nu i se citește, este de 30 de milioane de cuvinte”,  a transmis managerul instituției, Sorina Stanca.  Acest proiect va avea, de fapt, urmări pe termen lung: „Dat fiind faptul că în programul meu managerial am ca și obiectiv creșterea numărului cititorilor, formarea viitorilor cititori, acest proiect vine în întâmpinarea acestei idei. Eu sunt de 21 de ani în această bibliotecă, și pot să vă spun că am crescut generații de cititori care vin acum cu copiii la bibliotecă. Ne-am făcut misiunea. În România nu mai există nicio instituție de cultură care să-și asume acest rol”, a explicat Sorina Stanca.

Biblioteca Județeană Octavian Goga este una dintre cele mai dinamice din țară, oferind o gamă extinsă de servicii pentru publicul clujean, precum și un fond de carte de peste 700.000 de documente. Instituția nu se limitează doar la împrumutul de documente/cărți pentru public, ci oferă spații de lucru pentru grupuri, săli de conferințe, săli de lectură, implementând diferite proiecte pentru toate grupele de vârstă.  În ultimii ani, biblioteca a avut o evoluție accentuată, având în vedere și sprijinul financiar acordat de Consiliul Județean Cluj. S-au accesat fonduri și din surse extrabugetare, Biblioteca Județeană fiind partener în diferite proiecte europene încă din 1994.

Scurt istoric al bibliotecii j

În 1987, a devenit director al Bibliotecii Județene „O.Goga”, Traian Brad, fratele scriitorului Ion Brad, care a fost o persoană foarte deschisă, dedicată profesiei și care a luptat pentru ca această instituție să aibă un sediu propriu. În 1921, când a fost deschisă biblioteca publică la Cluj, acest lucru s-a făcut în spațiul Bibliotecii Centrale Universitare, care avea acea clădire impunătoare, existentă și astăzi. De atunci și până în 1985 când s-a obținut terenul pentru construcția sediului propriu, biblioteca a funcționat în diferite spații, în care s-a improvizat un serviciu pentru bibliotecă, propriu perioadei respective. Evoluția tehnologiei a implicat și evoluția bibliotecii ca și ofertă de servicii pentru public. Concomitent cu ridicarea clădirii, s-a instituit și catalogul în format electronic, disponibil prin pagina web a bibliotecii. Totodată, Biblioteca Județeană O. Goga a implementat proiectul „A treia casă”, care este un concept foarte frecvent în rândul bibliotecilor la nivel internațional. Acest lucru presupune oferirea de condiții pentru ca publicul cititor să se simtă precum în a treia sa casă (prima fiind cea în care locuiește, iar cea de-a doua locul de muncă/de studiu). (Anamaria Damian)

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare