Închide

Berăria Culturală: psihologul clujean care a radiografiat protestele post-#Colectiv își explică teza

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 11, 2015 0 254

A 45-a ediție a Berăriei Culturale, evenimentul care aduce în fiecare miercuri seara la fosta fabrică de bere Ursus diverse personalități ale Clujului, disecă diseară adevărata însemnătate a protestelor de stradă din ultima săptămână: invitat e psihologul Daniel David, cel care a lansat în urmă cu două zile teza „colectiviștilor” și a „autonomilor”.

Organizator e, ca în fiecare sâmbătă, istoricul Ion Novăcescu, care spune că David explică diseară „cauzele şi mecanismele psiho-culturale care ne fac să ratăm modernizarea, să băltim la periferia Europei şi să suferim tragedii naţionale”, precum cea petrecută în 30 octombrie, în clubul Colectiv.” „Vâlvătăile rugului din „clubul morții” ne-au împroașcat în ochi și-n suflet durere și adevăruri dureroase, minciuni și manipulări, care ne amețesc și de multe ori ne fac fac să vedem imagini neclare despre celălalt. Nu mai avem răbdare și voință să ne curățăm ochii și să ne limpezim mintea. Preferăm să catalogăm și să aplicăm etichete defăimătoare sau onorante pe fruntea celuilalt, ștampile care ne convin și ne răcoresc de dogoarea vâlvătăilor ce ne ard și nouă orgoliile, frustrările și așteptările. Judecăm în alb și negru. Celălalt e fie Înger, fie demon. După cum ne convine și cât ne ajută să ne spălăm mai repede pe mâini de efortul de a fi raționali și echilibrați”, explică Novăcescu.

La rândul său, Daniel David arată că „evenimentul tragic de la clubul Colectiv a fost un eveniment activator care a declansat aceasta tensiune mai veche. Simplu şi direct spus, eu cred că acum „autonomii” îşi revendică de la „colectivişti” ţara, pe care doresc astfel să o sincronizeze european” (vezi aici detalii despre teza sa)

Dezbaterea de diseară începe la ora 19, la fosta fabrică de bere Ursus.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu