Închide

Bebeluşii ale căror mame au fost vaccinate anti-COVID-19 în timpul sarcinii prezintă un risc mai redus de spitalizare

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - feb. 16, 2022 0 194

Bebeluşii ale căror mame au fost vaccinate anti-COVID-19 în timpul sarcinii au un risc cu circa 60% mai redus de a fi spitalizaţi cu coronavirus, potrivit unui nou studiu american publicat marţi, relatează AFP, citată de agerpres.ro.Cercetătorii cred că această protecţie provine în special de la un transfer de anticorpi împotriva virusului între o mamă însărcinată şi copilul ei, prin intermediul placentei.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a realizat un studiu care a inclus bebeluşi de până la şase luni, internaţi între iulie 2021 şi ianuarie 2022.

Potrivit studiului, vaccinarea mamelor în timpul sarcinii scade cu 61% riscul spitalizării copiilor după naştere.

Mama singurului bebeluş care a murit în timpul studiului nu era vaccinată, în timp ce 84% dintre bebeluşii internaţi cu COVID-19 au fost născuţi de mame nevaccinate.

Studiul nu a luat în considerare femeile care fuseseră vaccinate înainte de sarcină. Au fost incluse doar cele care au primit, în timpul sarcinii, fie cele două doze, fie a doua doză de vaccin de la Pfizer sau Moderna.

„În concluzie, vaccinarea mamei este o modalitate foarte importantă de a ajuta la protejarea acestor copii mici”, a spus cercetătoarea CDC, Dana Meaney-Delman, citată de Agenția France-Presse.

Pfizer urmează să-şi prezinte rezultatele studiilor clinice pentru un vaccin administrat începând de la vârsta de 6 luni în următoarele săptămâni, însă cercetătoarea a subliniat că un vaccin pentru bebeluşii sub 6 luni „nu este avut în vedere”. Dana Meaney-Delman a mai insistat pe importanța vaccinării în orice stadiu al sarcinii, pentru a proteja mama de un posibil caz grav de boală după infectare, care este periculoasă şi pentru bebeluş.

Studiul a arătat totodată că protecţia a fost mai mare pentru bebeluşii ale căror mame fuseseră vaccinate mai târziu în timpul sarcinii, un element care pare să confirme faptul că nivelurile de anticorpi scad în lunile de după administrarea vaccinurilor.

sursă foto: Ro Vaccinare Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu