Închide

Bătălia pentru pietonala „dodoloață” de la kilometrul 0 se dă între „clienții” primăriei

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - sept. 11, 2015 0 594

Contractul de 9,9 milioane lei pentru continuarea proiectului de modernizare a Pieței Unirii este dorit de firmele mari de construcții care lucrează deja cu primăria clujeană. Este vorba despre Antrepriza de Reparații și Lucrări din grupul Strabag, Diferit, Kiat Grup, firmele titulare pe cel mai gras contract al administrației locale – modernizarea străzilor din oraș, dar și Nord Conforest (din grupul de firme ACI, contratolate de familia Așchilean).
Cel mai mic preț la licitația deschisă lansată de primărie pentru continuarea proiectului de pietonalizare și modernizare a pieței centrale a orașului a fost ofertat de Kiat Grup și anume, 7.083.523 lei. Pe locul doi se află oferta ARL (din grupul austriac Strabag) cu 7.943.756 lei. Pe locurile trei în ordinea prețurilor se clasează ofertele Nord Conforest și Diferit care au ofertat 9.062.842 lei, respectiv 9.544.494 lei. În prezent, comisia de licitație a primăriei analizează documentele și urmează să ia o decizie. Criteriul de adjudecare al contractului este prețul cel mai scăzut.

Toate cele patru firme care au depus oferte lucrează cu primăria pe partea de modernizare străzi sau dețin contracte de milioane de lei în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană. Kiat Group e titular pe drumul din Lomb, ARL (Strabag) pe drumul Făgetului, Nord Conforest a făcut hala pentru romi de la Pata Rât iar Diferit e titulară pe lucrările de refacere a podului Traian. Diferit și Kiat mai lucrează și în cadrul proiectului cu finanațre europeană de câteva zeci de milioane de lei de modernizare a artelor de pe traseul liniei de tramvai.

În același tandem, Kiat și Diferit a mai lucrat și anul acesta pe partea de modernizare străzi în oraș, pe o extensie a contractului încheiat în 2009 și început în 2010 pentru modernizare și refacerea străzilor din Cluj, contract de 600 de milioane lei.

Oficialii primăriei au anunțat anul acesta că intenționează să mai făcă un pas înspre extinderea zonei pietonale din centrul orașului. Și anume, reamenajarea laturii de vest a pieței, așa cum a fost propus încă de acum șase ani prin proiectul Planwerk care a câștigat un concurs de soluții pentru pietonalizarea Eroilor-Piața Unirii, în 2005. Din acest proiect, administrația clujeană a reușit să pună în operă doar semipietonalizarea Eroilor și amenajarea zonei centrale a pieței Unirii. Decizia de anul acesta a primăriei vine după ce, în 2014, înaite de organizarea Zilelor Maghiare care au avut scenă în Unirii, au tras un strat proaspăt de asfalt pentru a împrospăta zona. Inițiativa a fost criticată de societatea civilă.

Pentru continuarea proiectului de pietonalizare din Piața Unirii, primăria a contractat serviciile biroului de proiectare Planwerk care s-a ocupat de adaptarea proiectului din 2005. Arhitectul Eugen Pănescu din cadrul biroului explica pentru Actualdecluj.ro că s-a păstrat ideea inițială de a folosi diferența de nivel între trotuar și piață pentru amenajarea de terase și locuri de stat pentru public. De asemenea, copacii din piață vor fi triați și se vor face plantări, latura de vest va deveni pietonală, iar celalte laturi vor fi amenajate, atât la nivelul carosabilului cât și a trotuarelor.
Potrivit proiectului, se vor planta în Piața Unirii 33 de arbori noi și se vor menține 7 dintre copacii existenți. Vor apărea 14 noi arbori pe vest, 14 pe est, 3 vor fi păstrați pe sud, 3 pe nord și unul mare în parcare. “Vor fi păstrați 7 din 39 arbori existenți. Deci la număratoarea finală, situația e asemănătoare, însă calitatea e foarte diferită. O parte dintre copacii „existenti” azi sunt de fapt doar trunchiuri, cu coroana maltratată, sau înlolcuiți pe parcurs cu alții noi cu diametru nesemnificativ. Deci eu zic ca va fi mai bine. Arborii noi vor fi tei”, menționa arhitectul.
sursa foto: Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.