Închide

"Banii pe care Guvernul i-a alocat la Craiova să vină și la Cluj"

AdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 15, 2015 0 324

50 de milioane de euro a primit de la Guvern primărița PSD a Craiovei, Olguța Vasilescu, pentru a construi un stadion la standarde europene. Clujului, în schimb, i s-a tăiat un procent de peste 20,6% din bugetul care îi revenea în mod normal de la centru, comparativ cu ceea ce obținuse anul trecut. Senatorul PNL, Alin Tișe, a menționat că este pentru prima oară când Clujul pierde o sumă atât de importantă de la bugetul central – de peste 4,3 milioane de euro – în condițiile în care tocmai anul 2015 reprezint un test atât de  important pentru oraș, având în vedere că deține titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

„PSD îi pedepsește pe clujeni pentru faptul că nu au votat cu Ponta. E pentru prima dată în 10 ani când Clujul pierde atât de mulți bani”, a comentat Tișe.

Situația este cu atât mai gravă cu cât PSD Cluj are un reprezentant de seamă în Guvern, pe ministrul Transporturilor, Ioan Ru, și touși Clujul nu a primit nici un ban. Autostrada Transilvania a rămas cu suma de 70 de milioane de euro, nu s-a alocat nici un ban pentru Spitalul Regioanl de Urgență, nici un leu pentru infrastructura locală sau pentru alte obiective:

„Dacă aș fi în locul actualilor lideri ai PSD Cluj mi-aș depune de urgență demisia. Nu înțeleg cum parlamentarii PSD din Cluj nu au reușit să direcționeze nici un ban la Cluj, mai ales că îl au ca ministru și pe Ioan Rus. Cred că trebuie să fie tare frustrant pentru ei”.

Tișe a menționat că Guvernul avea obligația să aloce o sumă importantă pentru Cluj, în calitatea sa de Capitală Europeană a Tineretului: „Este vorba despre o competiție europeană pe care Clujul a câștigat-o, dar pe care nu a câștigat-o doar pentru oraș. În această competiție, Cluj Napoca reprezintă România, nu e nicidecum un oraș independent. Este de datoria Guvernului să devină un partener al Clujului și să-l sprijine financiar, de altfel voi iniția o Hotărâre de Guvern în sensul acesta”.  Este nevoie de o lege, consideră politicianul, ca toate localitățile din țară – nu numai Clujul – care câștigă o competiție europeană să devină parteneri legitimi ai Guvernului, pentru a putea face față cheltuielilor angajate. Iar Guvernul nu are voie să acorde sprijin decât după ce titlul e câștigat, pentru a nu influența în nici un fel competiția dintre localități. În prezent, Guvernul a alocat 50 de milioane de euro pentru construcția unui stadion la Craiova, favorizând acest oraș în competiția pentru titlul de capitală culturală europeană, competiție pentru un titlul ce va fi acordat în 2021 și în care sunt implicate și alte orașe din țară, inclusiv Cluj Napoca.

  

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.