Închide

„Baiul electric” și cum își notează echipa festivalului de la castel „copilul” din Bonțida

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 04, 2015 0 757

„Dacă am avea infrastructura mult mai bine asigurată, ca un sprijin al autorităților locale, am face un festival și mai mare”, spune directorul artistic Teodor Negrea, înainte de Electric cu nr. 4. După trei ediții consumate la castelul Banffy de la Bonțida, organizatorii Electric Castle și-au poziționat festivalul pe piața evenimentelor de profil: diferit, pentru oameni, cu un line-up îndrăzneț de la an la an, statement, dar nu comecial sau cu nume dorite de marea masă.

Pentru Electric Castle 2016, ambiția este de 120.000 de festivalieri cu acte în regulă. Asta a declarat, joi seara, echipa care organizează din 2013festivalul de la Bonțida în ziua în care au anunțat și primul „cap de afiș” pentru ediția cu numărul 4: Sigur Ros, o trupă islandeză de post-rock. Celelalte nume mari cap de listă vor fi anunțate în martie 2016, conform tradiției pe care festivalul și-a făcut-o privind anunțarea artiștii.

Discuția cu doi dintre mebri ecipei festivalului a avut loc în casa-palat din Piața Ștefan Cel Mare deja introdusă în circuitul de evenimente de TIFF, Photo Romania Festival sau Zain Design Expresion, a fost asezonată cu cocktail-uri, litere galbene din care puteai reconstitui numele festivalului, numele complet din leduri luminate afișat afară pe terasă și cu un concert live al unei trupe din Bistrița.

Mihai Păun, cel care se ocupă de partea administrativă a festivalului, a menționat că pentru ediția de anul următor accentul va cădea pe reorganizarea condițiilor de cazare, pe oferirea mai multor alternative festivalierilor – de la containere-mini hotel via Olanda, la iurte sau o zonă de campare cu facilități multi îmbunătățite. Direcorul artistic, Teodor Negrea a completat că se va reorganiza întreg spațiu festivalului, se va mai amplasa o scenă în plus față de cele deja consacrate și că se vor organiza activități surpriză pe perioda zilei pentru festivalieri.

Negrea a recunoscut că partea mai puțin fericită a festivalului se leagă de condițiile locale din zona festivalului, mai precis de infrastructură. Dacă ar fi mai mult asflat, canalizare, o parcare amenejată și mai multă deschidere în această direcție a autorităților locale, echipa spune că e pregătită să facă un festival mult mai mare. Experiența din 2015 – când a ploaut mult la Bonțida – a fost cea care a disctat și mutarea ediției din 2015 în luna iulie, între 14 și 17.

„Tot ce facem noi este pentru oameni. Suntem oameni care am fost la festivaluri, oameni pasionali, facem chestia asta cu pasiune. De aceea, line-up l-am gândit în fiecare an îndrăzneț, ca un statement. N-am încercat niciodată să folosim rețete, să aducem trupe comerciale sau cerute de marea masă ci dimpotrivă am încercat cu fiecare line-up, cu latura artistică, să avem un statement. Anul acesta, statementul până acuma e Sigur Ros, în premieră în România. O formație cool, altceva, nu un concert pur și simplu. Prezența lor în festival a venit oganic și firesc după Morcheba un pic mai safe în primul an sau Die Antwoord, în al doilea an. Acum, din punctul meu de vedere, ei sunt evenimentul anului 2016 în România, oamenii au un nou album, n-au mai concertat din 2007 și sunt sunt diferiți. Electric Castle e diferit. Asta vrem să spunem”, a menționat Negrea.

După teste la edițiile precedente, EC 2016 va urma linia rock și va aduce și anul acesta nume muzica din această sferă, ca o noutate. „Direcția rock alternativ, n-a fost întâmplătoare. Am încercat anul trecut cu Subway și Grimus și o vom continua firesc și o să o și dezvoltăm. Sigur Ros e post-rock. O să mai avem nume, din zona asta, foarte bune. Surprizele și numele cap de afiș vor veni în martie 2016. Nu facem compromisuri la line-up, vom aduce activități și pe timpul zilei, oamenii o să găsească tot felul de chestii cool la festival”, a mai completat Negrea.

Mihai Păun a declarat că bugetul pentru ediția cu numărul 4 va fi undeva la 2-2,5 milioane de eurom, dar că suma finală va depinde de vânzarea biletelor și abonamentelor. Jumătate din bugetul de festival merge de obicei pentru plata onorariilor artiștilor, așa cum s-a întâmplat în fiecare an.

Vine legenda David Gilmour?

Despre informațiile vehiculate în spațiul public privind prezența legendarului chitarist al trupei Pink Floyd, David Gilmour la ediția cu numărul 4 a Electric Castle, Teodor Negrea spune că sunt speculații și că aducerea unui astfel de artist ține de bani. Potrivit lui Negrea, Fundația Transilvania Trut, cea care administrează Castelul Banffy de la Bonțida a portit o serie de teste locale pentru a verifica cât de dorită este prezența unui astfel de artist în Transilvania și nu echipa Electric Castle. „E un nume mare, el vine unde este dorit”, a mai spus directorul artistic al festivalului. Acesta nu a dorit să comenteze dacă un artist ca David Gilmour care a început anul acesta un „turneu de om bătrân” cu noul său albul este mult prea scump pentru Cluj.

Cum a pornit și evoluat festivalul din Cluj de la Castel

2013
-(2 ani de muncă)
-500.000 de euro buget
-11.000 de bilete vândute zilnic
-32.000 partipanți
-92 de artiști

2014
-750.000 de euro buget
-79.000 de participanți
-11.000 de persoane în camping
-130 de artiști
-5 scene

2015

-1,3 milioane de euro buget
-97.000 de participanți pentru cele 4 zile de festival
-6 scene
-250 de artiști
-1.000 de oameni în echipă
-10 hectare de festival
-7 Power Rangers, 1 Superman și mulți alți super-eroi
-1 barcă gonflabilă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare