Închide

Bac 2019: Meditații online prin GenY – aplicația care te va ajuta să-ți treci examenele

IT by Andra-Daria Szasz - iun. 27, 2018 0 1548

Patru tineri din Cluj dezvoltă o aplicație care te ajută să-ți iei examenele de competențe lingvistice la Bac, printr-un sistem de live-streaming și content on-demand. GenY va putea fi testată peste 3 luni, iar dezvoltatorii ei spun că deși elevii sunt beneficiarii principali, produsul este menit să le ușureze viața părinților stresați de grija meditațiilor la distanță.

”GenY e foarte simplu de folosit, e user-friendly, nu mai trebuie să stai în trafic, găsești profesori foarte buni on-demand. Costurile sunt cam aceleași ca la lecțiile face-to-face, găsești profesori experimentați, cu un sistem de rating. Dacă găsești un profesor foarte bun și auzi că e foarte bun, e probabilitatea foarte mare ca el să fie incompatibil cu tine. Grație sistemului de rating o să știi care profesor e bun, nu doar că are 30 de copii pe an de nota 10 la bacalaureat – aia nu înseamnă că e și compatibil cu tine, înseamnă doar că e foarte strict și te pune să înveți – ceea ce e un stress imens. Pentru mine așa a fost și mă gândesc că așa se întâmplă cu majoritatea profesorilor cu care elevii învață pentru bac. Să-ți faci o programare pentru oră e foarte simplu. Nu trebuie să te suni cu profesorul ca să fixați întâlnirea, ci doar alegi pe calendar data și ora, iar plata se face prin PayPal”, explică pentru Actual de Cluj, Liviu Guiaș, student la UTCN care dezvoltă aplicația.

Studenții spun că toți au dorit să creeze GenY pentru a-și ajuta colegii mai tineri, care se pregătesc de Bac, să aibă acces la profesori talentați, indiferent de locația în care aceștia se află.

”Toți am pornit de la aceeași problemă: am fost elevi de clasa a XII-a și ne-am găsit foarte greu profesori cu care să lucrăm în particular. Chiar dacă am găsit profesorii, ei erau ori prea departe și pierdeam foarte mult timp până să ajungem la ei. (…) Dacă luăm cazul Clujului, o meditație de o oră jumătate sau două se transformă ușor în 3 ore jumătate. E un efort extraordinar de mare pentru părinți. E un interval mort în care ei nu pot facă nimic altceva decât să alerge după copii, să-i ducă la meditații, însă rămâne o oră jumătate în care nu pot să mearga până acasă sau până la birou. Se pierde foarte mult timp și am zis atunci să încercăm să rezolvăm cumva problema asta și așa ne-a venit ideea să creăm lecții prin live-streaming. Lecții video prin care să creăm content și lecții on-demand într-o primă fază pentru Bacalaureat pe partea de limbi străine unde o să începem să colaborăm cu o școală privată din Oradea care ne pune la dispoziție profesorii care să predea pe platformă”, spun tinerii.

Practic, prin live-streaming, elevul și profesorul vor lucra împreună, chiar dacă se află la sute de kilometri distanță. GenY oferă posibilitatea de a fi logat ori ca și elev, ori ca și profesor. Cadrele didactice interesate să predea pe GenY vor trebui să treacă prin mai multe teste.

”Sunt mai multe cerințe pentru profesori: începând de la poză, CV, dar și un mini-interviu. Trebuie cumva să-i selectăm. Să le dăm mai multe cerințe profesorilor astfel încât să nu se logheze oricine ca și profesor, doar cei care vor să predea cu adevărat. Fiecare profesor va primi un sistem de rating și evident că profesorii cei mai buni vor fi în topul căutărilor de pe platformă și ei o să atragă cei mai mulți studenți”, completează Liviu.

De pe un cont de elev se poate selecta materia și profesorii disponibili cărora le va putea vedea și sistemul de rating.

”Elevul va putea deschide apoi un calendar în care va vedea când are profesorul respectiv ore libere ca să aibă loc lecția. În momentul în care selectează ora se și face un booking. Se face payment-ul și gata. Merge foarte simplu. (…) În 6 luni va fi complet funcțională, produsul semi-funțional va fi gata în trei luni și va fi putea testat pe piață. Câțiva profesori vor putea să se logheze pe el și la fel câțiva elevi”, spun clujenii de la GenY.

Costurile pe care le presupune aplicația sunt aceleași ca pentru o sesiune tradițională de meditații.

”Ar costa undeva cât o ședință normală face-to-face plus –minus 10 lei. Sunt niște costuri reduse față de o deplasare care presupune consum de timp și combustibil pe care părinții îl mai au”, arată Liviu.

Clujenii de la GenY spun că într-o primă fază aplicația va fi una de desktop, urmând ca cea pentru device-ul mobil să aibă aceleași funcționalități pentru elevi, spre exemplu un content scris pus de profesor care se va putea accesa în timp real pentru exerciții.

”Pe restul platformelor și pe restul aplicațiilor nu ai un ajutor profesionist face-to-face care să te ajute, să-ți spună cum să pronunți corect, de exemplu, sau unde trebuie să lucrezi mai mult. Bine, jocurile îți mai spun unde să lucrezi – pe gramatică, dar aplicația nu te vede și nu te simte la fel de bine cum te vede un profesor. Acum ai ocazia să înveți cu un profesor propriu-zis”, completează Liviu Guiaș.

Pentru aplicația lor pe partea de limbi străine – engleză, germană și franceză, studenții vor colabora cu o școală particulară din Oradea, acreditată IELTS, urmând ca prin GenY, oricine să se poată pregăti online pentru examenele internaționale de competențe lingvistice.

”Am zis că e o oportunitate foarte bună de a-i pregăti pe elevi pentru examenele de limbă. Avem pentru Engleză, Germană și Franceză pentru început. Bineînțeles se va preda și limba română pentru străini, respectiv limba maghiară”, spun tinerii de la GenY.

La dezvoltarea aplicației acum lucrează Nicolae Comaniciu, Liviu Guiaș, Kertesz Norbert și Claudiu Ursuța.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu