Închide

Azil de bătrâni dorit în Feleacu, criticat de specialiști: arată și e gândit ca un depozit de bătrâni, unde sunt duși să moară, nu ca un cămin în care să poată avea o viață normală

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 03, 2020 0 2841

Proiectul unui cămin pentru bătrâni dorit în localitatea Felacu, aproape de drumul european E 60, a fost criticat în comisia de urbanism a județului Cluj. Aceasta după ce proiectanții de la Macoti BIA le-au prezentat specialiștilor un proiect pentru o clădire cu demisol parter și etaj care cuprindea doar saloane și nici un fel de spațiu unde bătrânii să socializeze sau să facă diverse activități, nici variante pentru ca viitorii locatari să se plimbe în exteriorul clădirii sau să beneficieze de o zonă verde. Arhitectul șef al județului a catalogat proiectul atât estetic cât și ca funcțiuni drept un „depozit pentru bătrâni”, unde oamenii bătrâni sunt aduși și ținuți în saloane până când încetează din viață și nu un loc unde aceștia să aibă o viață normală. Toți specialiștii din comisie au fost împotriva proiectului și au spus că așa azil nu își doresc nici pentru ei, nici pentru părinții sau bunicii lor.

Macoti BIA, prin arhitectul urbanist Marian Tișe, le-a prezentat specialiștilor din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Consiliului Județean Cluj la ședința din 3 decembrie un Plan Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui cămin de bătrâni cu 44 de camere, o clădire demisol, parter și etaj, pe o parcelă de peste 6400 de mp, proprietate privată din apropierea drumului european E60.

Arhitectul a explicat comisiei că a luat în studiu o suprafață mai mare, peste 1,2 hectare, având în vedere că este nevoie să reglementeze accesul din drumul național spre parcelă, peste un pârâiaș de lângă parcelă care, atunci când plouă se revarsă și inundă o porțiune din teren. Marian Tișe a arătat că e vorba despre o clădire cu demisol, parter și etaj, care va avea în total 44 de paturi care sunt asigurate în principal în saloane cu câte două, însă există și câteva cu un singur loc.

Arhitectul Horațiu Răcășan din comisie a cerut să vadă o planșă care să redea ilustrarea viitorului centru, însă arhitectul șef al județului l-a întrebat dacă vrea cu adevărat acest lucru, sugerând că viitorul cămin nu este reușit nici ca funcționalitate și nici ca estetică. După ce a vizualizat imaginea simulată privind felul în care va arăta căminul propus, Răcășan a fost de acord că planșa trebuie schimbată repede.

„E un depozit de bătrâni. Ce vor face cei care vor locui acolo? Potrivit propunerii dumneavoastră, stau în saloane, primesc hrană, se roagă la capelă și merg din nou în camere. Sunt bătrâni care au probleme la nivelul picioarelor, trebuie să facă mișcare, unde se vor putea plimba aceștia? Nu cred că asta ar trebuie să ne dorim pentru bătrânii noștri”, a arătat arhitectul șef al județului.

În schimb, arhitectul Marian Tișe a spus că sportul nu este pentru bătrâni și că în centru ei au o zonă unde să joace șah sau rummy, dar și că în legătură cu plimbarea a lăsat iarbă în proiect și nu a prevăzut asfalt pentru plimbări.

Salanță a luat planurile fiecărui etaj al clădirii ca să îi arate proiectantului că, în afară de hol, nu există spații comune pentru bătrâni, locuri unde să stea alături de vizitatori, dar și că, așa cum e configurată, nu permite deplasarea bătrânilor cu scaunele cu rotile nici la baie, nici în exteriorul clădirii. În ceea ce privește locurile de plimbare, arhitectul șef al județului Cluj a arătat clar că nu se referă la asfalt, ci la o zonă de parc unde bătrânii să poată și să se plimbe și să facă activități specifice. „Dumneavoastră ați putea să stați într-un spațiu din ăsta? Aștept să fiu contrazis că acesta nu este modul în care să ne tratăm bătrânii. Citeam acum, cu alegerile din SUA și al pandemiei un citat care îi aparține fostului președinte Reagan,care suna cam așa: „de aceea trebuie să avem bătrâni, ca să corectăm greșelile tinerilor”, a spus Salanță.

Proiectantul i-a replicat că el ar sta, la bătrânețe, într-o cameră acolo.

Horațiu Răcășan din comisie i-a recomandat că meargă, așa cum și el a fost, la Sibiu sau la Budapesta unde să viziteze stabilimente de acest fel. „V-ați schimba optica. Bătrânii trebuie să aibă viață socială, trebuie să li se asigure standarde decente de viață, să aibă o viață, nu doar să fie stocați undeva. Așa își păstrează și funcțiile vitale, plimbându-se”, a spus Răcășan.

Colegii de comisie l-au aprobat la unison. Arhitectul Gheorghe Elkan s-a interesat dacă tema de proiectare pe care a primit-o de la beneficiarul privat (în acest caz firma Citizen Senior) a fost chiar să facă o clădire de maniera celei prezentate, arătând că nu poate concepe cum un investitor poate să investească într-un spital în care omul este băgat să moară. „Nici pentru noi, nici pentru bunicii noștri nu doresc așa ceva”, a spus și arhitecta Sofia Gîrda din comisie.

Specialiștii au mai arătat că, de la activități pentru gătit, la un loc pentru servit cafea sau ceai, până la funcțiuni de recuperare, kinetoterapie, până la parc și zone de socializare, toate lipsesc din acest proiect.

Ei au mai spus că terenul e în pantă și mult prea aproape de drumul național ca să comporte din start o astfel de funcțiune, în afară de minusurile deja convenite.

„Nu cred că așa trebuie să ne gândim, ca și cum așteptăm să îi mutăm în pământ”, a conchis arhitectul șef al județului arătând că în Cluj nu poate fi avizat niciodată un astfel de proiect ca cel propus în Feleacu.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.