Închide

Azi se face un secol de la semnarea contractului pentru primul institut de speologie din lume, de la Cluj

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 26, 2020 0 188

Azi se împlinesc exact o sută de ani de la semnarea contractului care stipula detaliile înființării primului Institut de Speologie din lume, la Cluj.

În ședința Adunării Deputaţilor din 26 februarie 1920 a fost adoptat, cu majoritate de una sută şaptezeci şi opt voturi contra cinci, Contractul care stipula detaliile înființării primului Institut de Speologie din lume. Semnatar din partea Adunării Deputaților este președintele acesteia, în persoana lui Nicolae Iorga.

Primul institut de speologie din lume a fost înființat și a funcționat fără întrerupere la Cluj. ”Deși a funcționat din 1920, principiul centralismului comunist a făcut ca acest institut să ajungă un compartiment al unui Institut de Speologie înființat la București în 1956, datorită intervenție politice a lui Traian Orghidan, un prieten a regimului Gheorghiu-Dej, de altfel un prolific biolog și pasionat de peșteri”, explică reprezentanții institutului de la Cluj.

De altfel institutul funcționează încă în spațiile în care a fost înființat, are în continuare obiectele, arhiva, biblioteca lui Emil Racoviță, chiar și mobilierul proiectat de acesta. O selecție cu obiecte originale din arhiva și biblioteca institutului vor fi adunate într-o expoziție, ”Emil Racoviță + Speologie = 100 ani”, la Muzeul de Zoologie al Universității ”Babeș-Bolyai”, în 24 aprilie.

În plus institutul anunță o ”Zi a porților deschise la primul institut de speologie din lume”, ”în care vom organiza vizite ghidate în biroul lui Emil Racovița, la masa lui de lucru, în biblioteca pe care a adus-o din Franța, dar și pentru vizitarea noilor laboratoare și descoperirea lumii subterane prin prisma cercetărilor din secolul XXI”, arată reprezentanții institutului de speologie.

Citește și:

Primul institut de speologie din România, înființat la Cluj, marchează un secol de activitate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu