Închide

Avocatul care a câștigat în instanța clujeană anularea unei Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă: „Arafat nu cunoaște legea”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 06, 2022 0 719

Curtea de Apel Cluj a dispus anularea hotărârii din 8 decembrie 2021 a Guvernului României prin care s-a prelungit starea de alertă pe teritoriul țării. Unul dintre avocații clujeani care au obținut această decizie, Gabriel Marin, a explicat pentru gândul.ro, care au fost argumentele care au stat la baza sesizării instanței  Curțile de Apel.

Reamintim că decizia instanței s-a dat în cazul a trei reclamanți, Gabriel Marin, Kapcsa Mikolt Kristina și Itu Silviu. Aceasta prevede ca celor trei să nu li se aplice măsurile restrictive impuse prin hotărârea 1242 a Guvernului. Practic, cei trei clujeni vor putea intra oriunde fără a fi obligați să prezinte certificat verde.

Hotărârea Curții de Apel nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de Executiv.

Nu este prima dată când o astfel de hotărâre a Executivului este anulată de instanțe. Anul trecut, mai multe instanțe au luat decizii similare, una dintre acestea, dată de Curtea de Apel Bacău în 20 decembrie 2021, fiind comentată miercuri, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Avocatul clujean Gabriel Marin: ”Curțile de apel au dovedit artificiile nelegale din legislație”

Avocatul din Cluj a explicat de ce a inițiat acțiunea în instanță: „Interesul este unul general. Dacă aș fi strict juridic, ar trebui să fie unul particular, că așa spune legea: la promovarea acțiunilor în contencios administrativ, trebuie să fie unul personal. Dar am preferat să dăm liber frâu voinței și, nu știu, dorinței de a pune la punct măcar chestiunile care ne privesc pe noi, ca juriști. Noi suntem avocați și, în primul rând, și noi am jurat să apărăm Constituția și legile țării”, a spus Gabriel Marin.

”În contextul în care întreaga legislație a țării este pusă la o parte prin aceste artificii – că sunt niște artificii nelegale, au dovedit curțile de apel, care au anulat, anul trecut, absolut toate hotărârile –, avem hotărâri de la București, Bacău, Cluj și Suceava. Așadar, sub aspectul legalității, nu poate să vină cineva să spună că aceste hotărâri de prelungire a stărilor de alertă pe anul 2021 sunt legale, chiar dacă hotărârile nu sunt toate definitive”, a mai spus Gabriel Marin.

Avocatul consideră că Raed Arafat, care a comentat miercuri pe baza analizei deciziilor pe acest subiect, nu cunoaște legea.

„Și, după cum vorbește, după accent, îmi dau seama că nici nu a citit o chestie juridică, o prefață juridică, ca să își dea cu părerea. Noi nu ne dăm cu părerea, în acțiunile noastre, vizavi de medicina de urgență, de exemplu, din domeniul dânsului, la fel cum nici dânsul nu trebuie să se bage în oalele juriștilor”, a comentat reclamantul de la Cluj, conform gândul.ro

Citește și

Trei clujeni au obținut în instanță dreptul a intra oriunde fără să facă dovada vaccinării sau a testului COVID

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu