Închide

Avertismentul IT-iştilor după ce Guvernul a anunţat că vrea să le taie facilităţile fiscale. Dacă firmele nu vor fi sprijinite, vor merge în alte ţări

ActualitateITTop News by Actual de Cluj - aug. 04, 2023 1 309

ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, alături de alte 138 de companii și 5 organizații semnatare (Asociaţia Business Service Leaders, Asociatia Cluj IT – Cluj IT Cluster, Asociația Sibiu IT, Transilvania IT Cluster, Asociația Centrelor de Inovare Digitală din România – RODIH), a adresat vineri Guvernului României un Memoriu pentru a semnala impactul pe care îl pot avea modificările din codul fiscal vehiculate îj în ultimele zile, adică impozitarea veniturilor din IT care depășesc suma de 10.000 de lei brut.

Companiile și asociațiile semnatare au împreună peste 31.000 de angajați și o cifră de afaceri cumulată de peste 3,4 miliarde euro.

”Este un moment dificil, care aduce o mare provocare într-un moment în care piețele din SUA și Europa se zdruncină pentru companiile din tehnologie. Nu este un moment în care are sens să venim cu măsuri care ne scad competitivitatea. Și alte sectoare de tehnologia informației din alte state sunt sprijinite, noi avem o industrie competitivă. Dacă noi nu o sprijinim și celelalte state vor sprijini, companiile vor merge în țările în care sunt sprijinite”, a explicat Sabin Sărmaş, deputat PNL şi președinte al  Comisiei de IT&C din Camera Deputaților, la Forumul Sectorului Public-Privat, eveniment organizat în cadrul festivalului UNTOLD:

Andrei Kelemen, director executiv la Cluj IT Cluster, susţine că multe companii de IT din România îngrijorate şi iau în calcul relocarea în condiţii fiscale mai favorabile.

”Piața de outsourcing din România va deveni a doua cea mai scumpă din Europa Centrală și de Est, după Polonia, ceea ce ne creează un dezavantaj competitiv major. Măsurile fiscale preconizate, de eliminări de scutiri de impozite, pot avea un efect care bulversează industria”, a spus el.

Industria de IT din România este unul dintre cei mai mari contributori la creșterea economiei naționale. În 2022, din cele 4,8 procente de creștere de PIB, circa 1,3% a venit din industria IT,  al doilea mare exportator din sectorul servicii şi  un contributor important la bugetul de stat.

Salariații din IT virează anual aproximativ 10 miliarde de lei în contribuţii la bugetele sociale și de sănătate, de 10 ori mai mult decât valoarea totală a facilității fiscale de care beneficiază.

Industria este în top 5 plătitori de TVA, iar salariații din industria IT susţin prin cheltuieli un număr cel puțin egal (proporţie 10 la 10,5) de locuri de muncă în alte sectoare ale economiei naționale.

 

 

 

Un comentariu

  1. Dacă se implementează impozitarea veniturilor din IT care depășesc 10.000 de lei brut, companiile riscă să își piardă competitivitatea și să-și mute activitățile în alte țări. Această măsură ar putea afecta industria IT, care este una dintre cele mai competitive și prospere din România. Este esențial ca autoritățile să ia în considerare consecințele unei astfel de decizii și să sprijine în continuare dezvoltarea acestei industrii vitale pentru economie.

Scrie un comentariu