Închide

Avanpremieră la Cluj pentru un film românesc despre patimile cardinalului Hossu

Cultură by Actual de Cluj - nov. 06, 2019 0 343

Avanpremieră la Cluj pentru un film românesc care descrie viața cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu și ”reeducarea” sa prin tortură în închisoare, de către comunișt.

”Cardinalul”, un film semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, are avanpremiera la Cluj în 16 noiembrie. ”Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor”, explică echipa de producție.

Faptele din film se petrec în anii ’50, când conducătorii bisericii greco-catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și perfidelor mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea.

La avanpremiera de la Clu vin regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar, care vorbesc cu publicul la sfârșitul proiecției.

Avanpremiera e programată sâmbătă 16 noiembrie, la ora 20.

Citește și:

Patimile Cardinalului Iuliu Hossu

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu